Sat je jedan, ali vrijedan: O onima koji volontiraju stazama humanosti

I ove sedmice donosimo priču o organizacijama koje rade s volonterima i važnosti volontiranja, a ovoga puta vam govorimo o onima koji idu stazama humanosti. Crveni krst Republike Srpske je humanitarna organizacija čija je misija da ublaži ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje, te da nastoji obezbijediti poštovanje ljudskog bića. Kroz svoje dugogodišnje djelovanje, tačnije od 1992. godine, Crveni krst Republike Srpske je imao veliki značaj za ljude u stanju potrebe i obavljanje aktivnosti od općeg interesa, ali i aktivnosti za dobrobit drugih ljudi. Kako kažu iz Crvenog krsta, najveća snaga kroz cijeli period postojanja su volonteri koji daju sve od sebe da savladaju svaku prepreku i izazov.

Kao i ostale organizacije koje rade s volonterima i organiziraju volontiranje, tako su i u Crvenom krstu svjesni su izazova sa kojima se susreću organizatori volontiranja, pogotovo kada su u pitanju volonteri. Znatno im pomažu i inspirišu ih, kako kažu, primjeri dobre prakse, odnosno mladi volonteri koji svojim ličnim primjerom motivišu vršnjake da se uključe u organizaciju Crvenog krsta i takon promovišu pozitivne vrijednosti u društvu.

„Ono što Crveni krst razlikuje od većine organizacija jeste izloženost stresu i nepredividim situacijama, pogotovo kada su u pitanju volonteri generalno, ali i u kriznim situacijama. Zato Crveni krst priprema volontere kroz različite vidove obuka za moguće izvore stresa, ali tu briga ne prestaje. Ona mora biti kontinuirana posebno u pogledu zaštite i sigurnosti volontera i brige o mentalnom zdravlju“, dodaju iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Crveni krst 2

Također, nagrađivanje volontiranja je od velikog značaja za volontere, njihovu motivaciju i želju za daljim radom. Redovnim praćenjem i podrškom koja se treba pružiti volonterima uviđa se jasnija slika kako se zapravo volonteri grade na svom razvojnom putu. Crveni krst Republike Srpske na različite načine odaje priznanja svojim volonterima za njihov trud, odricanje i zalaganje radi dobrobiti svih ljudi u potrebi.

Kada je u pitanju organizovanje volonterskog rada, važno je napomenuti da je Crveni krst Republike Srpske odlikovan Republičkom nagradom za najboljeg organizatora volontiranja u 2020. godini koja predstavlja krunu višedecenijskog rada volontera.

Crveni krst 3

Iz Crvenog krsta Republike Srpske svim mladim ljudima poručuju da se uključe u volontiranje: „Kroz volontiranje u organizaciji mladi razvijaju svoje potencijale, stiču nova znanja i vještine, vaspitavaju se u duhu humanosti i solidarnosti, jačaju svoju samokontrolu i uče se odgovornosti, toleranciji, empatiji i timskom radu. Vrlo pozivitno je kada mladi odluče svoje slobodno vrijeme iskoristiti za rad na sebi, a radeći na sebi kroz volontiranje postaju aktivni pokretači promjena u društvu. Uče se da je pokretač njihovih potreba, njihove unutrašnje motivacije upravo zadovoljstvo samim radom i rezultatima rada, a ne isključivo materijalno.“

Crveni krst 4

U susret međunarodnom danu volontera serijal “Sat je jedan, ali vrijedan” realizira se u svrhu promocije solidarnosti kroz volontiranje za doprinos razvoja zajednica i individualnog razvoja, te podrške koje volontiranje daje našem društvu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...