Šareniji Travnik kao rezultat rada kreativnih mladih ljudi

Koliko je umjetnost i kreativno izražavanje značajno za mlade, da li mladi imaju priliku iskazati svoje talente i ideje i na koji način to čine kada im se ukaže prilika, pitanja su na koja odgovor daje ova priča.

Larisa Srkalović, polaznica obuke Uči, Misli i Djeluj!, zapažajući kako u njenom gradu mladi nemaju priliku da se kreativno izražavaju kroz omladinski aktivizam, odlučila je napraviti nešto vrlo zanimljivo i korisno. Lokalnom građanskom inicijativom “Ulična umjetnost u Travniku”, uz pomoć volontera odlučila je prekriti prazne oštećene površine i površine sa vulgarnim grafitima, te ih zamjeniti ljepšim i prikladnim crtežima.

Travnik 2

Larisin cilj bio je udružiti nekoliko mladih koji vole uličnu umjetnost i koji imaju želju da uljepšaju prazne i vulgarne površine u Travniku citatima, slikama koje simboliziraju mir i obilježjima po kojima je Travnik poznat, poput npr. Starog Grada, Pješčanog sata i slično. Ovaj projekat pokazao se kao savršena prilika za sve građane koji vole umjetnost da budu dio istog i da uživaju u njegovim rezultatima. Dakle, promjena koju su učesnici težili vidjeti je drugačije shvatanje i podizanje svijesti kod građana o značaju umjetnosti i aktivizma, te različitim temama koje se tu isprepliću. Kreativnom dijelu prethodile su radionice na otvorenom o značaju volontiranja i građanskog aktivizma.

Travnik 3

Mapirane površine dogovorene sa načelnim Općine Travnik volonteri su uređivali, krečili, a potom uljepšavali oslikavanjem murala. Uz pomoć volontera Tarika Halilagića, Ambre Durmišević i Hatidže Srkalović, Larisa je uspjela završiti svoju lokalnu građansku inicijativu. Prekrečeno je i uređeno pet površina sa vulgarnim grafitima.

 “Cilj ovog projekta bio je privući što više mladih i probuditi njihov aktivistički duh, te ih motivisati  da iskoriste svoju kreativnost kako bi učinili naš grad ljepšim. Ja se nadam da će mir, prosperitet i ljubav, što su i teme ovih grafita, naći mjesta i kod naših građana”, rekla je Larisa.  

Travnik 4

Larisa i volonteri koji su joj pružili podršku žele da njihovi crteži motivišu druge mlade ljude da iskoriste svoju kreativnost i talente za dobrobit lokalne zajednice. Također, nadaju se da će građani Travnika uživati u šetnji u malo šarenijem gradu nego što je to bio. Nakon ove incijative Travnik se može pohvaliti da ima manje vulgarnih grafita i praznih, oštećenih površina, a više umjetničkih koji promovišu mir, ljubav i prosperitet što je i težnja ovih mladih ljudi.

Institut za razvoj mladih KULT Larisi želi mnogo uspješnih šarenih projekata, a građanima Travnika ugodnu šetnju u novom ambijentu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *