Razvijali smo socijalne kompetencije omladinskih radnika/ca

O socijalnim kompetencijama u radu s mladima govorilo se na trećem modulu Obuke za stučne saradnike/ce za rad s mladima, popularnije omladinske radnike/ce.

U prostorijama Obrazovno–razonodnog centra za mlade Spajalica u Ilidži, polaznici/e iz 13 zajednica iz Bosne i Hercegovine učili su o socijalnim kompetencijama koje su im, kao omladinskim radnicima/ama, neophodne kako bi adekvatno prepoznali, shvatili i odgovorili na probleme i potrebe mladih osoba sa kojima rade. Interaktivni rad i razmjena iskustava polaznicima/ama približila je teme građanskog aktivizma, volontiranja i legislativa o mladima koje postoje u Bosni i Hercegovini..

„Ovaj modul, ali i cjelokupno znanje koje sam stekao tokom obuke će mi definitivno koristiti u budućem radu. Toplo preporučujem ovu obuku mladim ljudima koji žele biti promjene koje u svojoj državi žele vidjeti. Definitivno najbolje iskustvo koje sam, pored visokoškolskog obrazovanja, mogao sebi priuštiti.“, izjavio je Mateo Vukoja iz Udruge mladih „Korak“ iz Kiseljaka.

IMG 2804

Obuka za stručne saradnike/ca za rad s mladima sastoji se iz četiri dijela, praktičnog rada i testiranja. Teme koje se obrađuju tokom obuke su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu sa mladima.

Stručni saradnici/e za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici/e) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi. Uloga stručnog saradnika/ce je da podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici/e za rad s mladima rade i na razvoju zajednica u kojima djeluju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Future 4 YouTH: Za bolje društvo i podršku mladima!

Da su programi usmjereni na mlade koji teže da integriraju učenje o...

Lokalne građanske inicijativeRad s mladimaUMID

Mladi lideri u zajednici: Susreti koji grade mostove među mladima

Polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Amina Bašić, pokrenula je inicijativu pod...