Istočno Novo Sarajevo: INkluzijom do ravnopravnosti

U Centru za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu održan je nesvakidašnji bazar rukotvorina u sklopu projekta „Budi prirodno INkluzivan“ koji su podržali Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske.

Bazar su organizirali članovi Omladinske organizacije „Natura“, a predstavljene su rukotvorine koje su kreirali djeca i mladi s poteškoćama u razvoju iz Udruženja „Vratite nam osmijeh“. Pomoć u izradi rukotvorina su pružili i učenici/e Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, a većini njih je ovo bila prva prilika da sudjeluju u inkluzivnom projektu.

„Članovi Udruženja Vratite nam osmijeh uz našu pomoć i pomoć srednjoškolaca izradili su cekere, na koje su ucrtali vlastite motive, ramove za fotografije, nakit te ukrasne kutije“, izjavio je organizator bazara Predrag Šarović i dodao da je neophodno organizirati više ovakvih aktivnosti kako bi se djeca i mladi s poteškoćama u razvoju u potpunosti uključili u sve sfere društvenog života.

Zoran Ilišković je četrnaestogodišnji dječak koji je sudjelovao u radionicama i koji je kreirao ukrasne kutije koristeći se tehnikom dekupaž. „Teta Ankica nas je naučila kako da radimo dekupaž i drago mi je jer sam zajedno sa svojim drugarima pravio ove ukrasne kutije. Već dvije godine se bavim ovim i svaki put mi je drago kada se ponovo okupimo“, izjavio je Zoran i dodao da se svi ljudi trebaju paziti i družiti.

Važno je istaći da su sve rukotvorine izrađene od prirodnih materijala što u potpunosti odgovara i nazivu projekta „Budi prirodno INkluzivan“.

Mladenka Pajić je također članica Udruženja „Vratite nam osmijeh“. Mladenka je 30-godišnja mlada osoba koja baš kao i njen prijatelj Zoran uživa sudjelujući u ovakvim radionicama. „Pravili smo različite vrste nakita, slikali na pegli i onda naše slike prenosili na cekere. Družili smo se s djecom i tokom radionica mi je bilo odlično i ništa mi nije bilo teško raditi“, izjavila je Mladenka i dodala da je članica Udruženja od svoje sedme godine zbog čega je izuzetno ponosna.

IMG 9185

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...