Istočno Novo Sarajevo: INkluzijom do ravnopravnosti

U Centru za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu održan je nesvakidašnji bazar rukotvorina u sklopu projekta „Budi prirodno INkluzivan“ koji su podržali Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske.

Bazar su organizirali članovi Omladinske organizacije „Natura“, a predstavljene su rukotvorine koje su kreirali djeca i mladi s poteškoćama u razvoju iz Udruženja „Vratite nam osmijeh“. Pomoć u izradi rukotvorina su pružili i učenici/e Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, a većini njih je ovo bila prva prilika da sudjeluju u inkluzivnom projektu.

„Članovi Udruženja Vratite nam osmijeh uz našu pomoć i pomoć srednjoškolaca izradili su cekere, na koje su ucrtali vlastite motive, ramove za fotografije, nakit te ukrasne kutije“, izjavio je organizator bazara Predrag Šarović i dodao da je neophodno organizirati više ovakvih aktivnosti kako bi se djeca i mladi s poteškoćama u razvoju u potpunosti uključili u sve sfere društvenog života.

Zoran Ilišković je četrnaestogodišnji dječak koji je sudjelovao u radionicama i koji je kreirao ukrasne kutije koristeći se tehnikom dekupaž. „Teta Ankica nas je naučila kako da radimo dekupaž i drago mi je jer sam zajedno sa svojim drugarima pravio ove ukrasne kutije. Već dvije godine se bavim ovim i svaki put mi je drago kada se ponovo okupimo“, izjavio je Zoran i dodao da se svi ljudi trebaju paziti i družiti.

Važno je istaći da su sve rukotvorine izrađene od prirodnih materijala što u potpunosti odgovara i nazivu projekta „Budi prirodno INkluzivan“.

Mladenka Pajić je također članica Udruženja „Vratite nam osmijeh“. Mladenka je 30-godišnja mlada osoba koja baš kao i njen prijatelj Zoran uživa sudjelujući u ovakvim radionicama. „Pravili smo različite vrste nakita, slikali na pegli i onda naše slike prenosili na cekere. Družili smo se s djecom i tokom radionica mi je bilo odlično i ništa mi nije bilo teško raditi“, izjavila je Mladenka i dodala da je članica Udruženja od svoje sedme godine zbog čega je izuzetno ponosna.

IMG 9185

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUrgentni fond

Javni poziv: Bespovratna sredstva podrške projektima urgentnog karaktera (Urgentni fond)

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga Kroz sredstva dostupna za podršku projektima...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...