Busovača: Mladi pokazali da su pokretači promjena

U Busovači je održana I sportska manifestacija „Dani kulture i sporta“ koja je okupila preko 360 djece i mladih, a posjetiteljima su predstavljeni lokalni klubovi iz borilačkih sportova, nogometa, odbojke, košarke, ali i kulturno umjetnička društva, mažoretkinje i mladi šahisti iz ove općine.

Pored predstavljanja upriličeno je i takmičenje u navedenim sportovima, ali takmičarski rezultat ipak nije bio najvažniji. Ovo je jedna od rijetkih manifestacija u Busovači koja je okupila ovoliki broj mladih i osnovni cilj je međusobno povezivanje i druženje kako bi se izrodile nove inicijative mladih.

Fahira Huskić, organizatorica ove manifestacije polaznica je Institutove obuke „Uči, misli i djeluj“ generacija 14, kroz koju svi polaznici/e imaju priliku dobiti novčanu i mentorsku podršku za svoje prve inicijative.

„Vrlo sam ponosna na svoj tim volontera kojih je bilo između 15 i 20, ali i na sebe jer smo uspjeli realizirati ovu manifestaciju, iako nam je svima prvi put da ovako nešto organiziramo. Sada kada se završila manifestacija osjećam se u isto vrijeme i presretno, ali i iscrpljeno jer nismo ni slutili koliko različitih obaveza nas očekuje“, izjavila je Fahira i dodala da bi voljela da se manifestacija nastavi i u narednim godinama te da postane tradicionalni kulturno sportski događaj u Busovači.

Amina Sefer je bila članica volonterskog tima, ali u isto vrijeme se takmičila u odbojci sa svojom ekipom i osvojila je drugo mjesto. „Veoma sam društvena osoba i to me je privuklo da se prijavim i za volontiranje i za takmičenje. Nije mi bilo teško kombinirati obaveze volontiranja i takmičenja jer smo bili organizirani i prijatelji su preuzimali moje obaveze kada bih se takmičila“, kazala je Amina i dodala da je veoma ponosna na svoju ekipu za ostvareni sportski rezultat, ali da su joj druženje i prilika za volontiranje važnije od osvojenog drugog mjesta.

73482715 2510989625653207 8402408253908058112 n

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...