Prisjetimo se SOS brojeva za prijavu nasilja!

Nasilje nad ženama i djevojčicama grubi je oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i rasprostranjen je društveni problem u svim državama u svijetu, a da Bosna i Hercegovina, nažalost, nije izuzetak potvrdili su to i nedavni slučajevi femicida. U cilju borbe i sprečavanja svakog oblika rodno zasnovanog nasilja, Bosna i Hercegovina je bila šesta država koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, još poznatiju kao Istanbulska konvencija.

Konvencija definira nasilje nad ženama kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije nad ženama, a predstavlja sva djela rodno zasnovanog nasilja koja dovode ili mogu dovesti do fizičke, seksualne, psihičke, odnosno finansijske povrede ili patnje za žene, obuhvatajući i prijetnje takvim djelima, prinudu ili proizvoljno lišavanje slobode, bilo u javnosti, bilo u privatnom životu.

Statistika kaže da je svaka druga žena starija od 15 godina doživjela neki oblik fizičkog, seksualnog ili psihičkog nasilja.

No, da li znate kako možete prijaviti nasilje?

U sklopu kampanje „Sigurne table za sigurne zgrade“ postavili smo informativne table u zgradama na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona sa SOS brojevima telefona putem kojih se svaki oblik nasilja nad ženama i djevojčicama može prijaviti.

Ukoliko želite da jedna ovakva informativna tabla bude postavljena i u vašoj zgradi, te da zajedno sa nama pružite podršku žrtvama u vremenu u kojem više nego ikada moramo biti aktivni u borbi protiv nasilja, javite nam se putem društvenih mreža, email-a: razija.zukanovic@kultbih.org ili na broj telefona: 033/778-766.

Podržite ovu priču i ne zaboravite – upravo ovakve kampanje mogu žrtvu ohrabriti i promijeniti joj život!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...