29. SFF: Bilo je kao na filmu, osjećam se filmski!

„Bio je film, bilo je kao na filmu i osjećam se filmski“, „Nakon proteklih pet dana, osjećam se obogaćeno!“, „Zahvalna sam na svakom trenutku, svakom filmu, svakoj diskusiji, posjeti i svakom razgovoru sa drugim učesnicima, jedva čekam doći ponovo!“, samo su neki od utisaka učesnika Human Rights Day programa, koji već drugu godinu organizira Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih KULT i Mrežom mladih evropskih ambasadora (YEA).

Mnogi ljudi se u svakodnevnom životu, zbog nekih ličnih karakteristika koje ih razlikuju u okruženju u kojem žive, suočavaju sa dvostrukim standardima, teže ostvaruju svoja prava i nemaju iste mogućnosti. Diskriminacija žena, Roma, etničkih manjina, osoba sa invaliditetom i mnogih drugih se normalizirala u našim društvima, dok pravni sistemi pokušavaju da uvedu anti-diskriminacijske standarde. Međutim, koliko je potrebno za promjenu društvene svijesti i mogu li biti dovoljne samo intervencije u zakonima? Kako da naša društva učinimo boljim mjestom za sve nas?

Da film, umjetnost i kultura mogu kreirati prostor za razgovor o ovim važnim i osjetljivim temama potvrdio je ovogodišnji,  29. Sarajevo Film Festival svojim programom Human Rights Day koji je već drugi put u ovom formatu održan od 12. do 17. augusta 2023. godine. Program je okupio mlade aktiviste iz Bosne i Hercegovine te predstavnike Mreže mladih evropskih ambasadora, koju čine mladi sa cijelog Zapadnog Balkana, koji su tokom šest dana programa razgovarali o ljudskim pravima i utjecaju umjetnosti, prije svega filma, u adresiranju slučajeva kršenja ljudskih prava.

Human Rights Day program je kombinacijom umjetnosti – prije svega filma, akademskog i aktivističkog rada, pokušao osvijestiti mlade da vide ljude umesto stereotipa i da se otvore za različitosti.

Mladi učesnici sa cijelog Zapadnog Balkana su tokom šest dana programa imali priliku pogledati neka od najnovijih i najznačajnijih filmskih ostvarenja poput filma „Izgubljena zemlja“ reditelja Vladimira Perišića, te „Najsretniji čovjek na svijetu” rediteljice Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij filma. Pored projekcija filmova, učesnici su imali priliku prisustvovati različitim radionicama i razgovorima, tokom kojih su imali priliku sa različitim ličnostima iz svijeta filma voditi diskusije o važnim temama poput povezanosti umjetnosti i zaštite ljudskih prava, te kako je biti žena u filmskoj industriji i da li je budućnost zaista ženskog roda.

Najznačajniji dio programa bila je projekcija filma „SNAJKA: Dnevnik očekivanja“, čiju režiju i scenarij potpisuje Tea Vidović Dalipi, koja je organizirana u sklopu 15. programa Dana ljudskih prava uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske. „Snajka: Dnevnik očekivanja“ je dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka porodice i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Nakon projekcije filma, organizirana je panel-diskusija o temi „Navigating expectations: The Road to Understanding Discrimination and Cultural Differences“, koju je moderirao novinar i reditelj Robert Zuber kao i Kafa sa… Ambasadorom Kraljevine Nizozemske, tokom koje je razgovarano o razarajućim posljedicama kršenja ljudskih prava te kako se mladi mogu suprotstaviti kršenju i priključiti se borbi za osnovna ljudska prava.

Iako organiziran tek drugi put u ovakvom formatu, Human Rights Day program je za učesnike bio edukativan, zanimljiv i inspirativan, a kao posebno značajno su istakli priliku da su sa rediteljima, scenaristima i protagonistima filmova koje su ranije pogledali mogli razgovarati, diskutovati te razmijeniti mišljenje.

Galerija fotografija dostupna je na OVOM linku.

Photo credit: EU Info centar, Ujedinjene nacije u BiH i Sarajevo Film Festival