Osnovna škola “Srednje” primjer odgojne i obrazovne ustanove i u vrijeme pandemije koronavirusa

Osnovna škola “Srednje” nalazi se u ruralnom području općine Ilijaš, a pojedini učenici od škole su udaljeni i više od 20 kilometara. Iako bi im online nastava bila dostupna na samo nekoliko klikova, nažalost postoje problemi koji otežavaju praćenje ovakvog oblika nastave. Prvi koji se javlja je geografska lokacija ovog naselja i vrlo slaba pokrivenost internet konekcijom, kao i nedovoljan broj uređaja kako bi sva djeca nesmetano mogla pratiit nastavu, u čemu je podršku pružio i Institut za razvoj mladih KULT kroz inicijativu “Daruj opremu za online nastavu!”.

Menadžment škole zajedno s nastavnicima ništa nije prepuštao slučaju i u roku od 24 sata, od donošenja odluke o online pohađanju nastave, osposobili su platformu Google for Education preko koje učenici prate nastavu.

“Imali smo ranije iskustvo s radom na ovoj platformi, dok su učenici pohađali Školu skijanja, tako da samo uz angažman nastavnika, praktično preko noći, uspjeli izvršiti određene korekcije i pripreme te platformu u potpunosti staviti u funkciju već 13. marta”, izjavila je Dženita Čehajić Kulo, direktorica Osnovne škole “Srednje”.

Prvi problem vezan za internet konekciju rješavaju u saradnji s BH Telecomom, a čak 85 učenika nema stalni pristup internetu. Tokom protekle sedmice prvi učenici dobili su mogućnost korištenja 700 MB mobilnog interneta dnevno u svrhu praćenja online nastave.

Problem nedostatka uređaja kod učenika ova škola je rješavala vlastitim angažmanom. Dio računara koje je škola posjedovala je dala učenicima na revers, a značajan broj su donirali zahvaljujući različitim donatorima. Osnovna škola “Srednje” u protekle tri sedmice, zahvaljujući podršci različitih donatora, omogućila je 36 uređaja za svoje učenike i prema njihovim informacijama sada svi učenici imaju potrebnu opremu. Institut za razvoj mladih KULT, zahvaljujući donacijama fizičkih lica, danas je donirao 3 tableta u vrijednosti oko 500,00 KM koji će biti proslijeđeni učenicima u potrebi.

OŠ Srednje2

Angažman nastavnog osoblja nije stao samo u podršci učenicima i njihovim porodicama u nabavci opreme i mobilnog interneta, već su se stavili na raspolaganje cijeloj zajednici. Slobodne dane koriste kako bi starijima i osobama u potrebi dopremili potrebna higijenska sredstva i druge potrepštine. Osnovna škola “Srednje” može poslužiti kao dobar model kako i u vanrednim okolnostima pružati u isto vrijeme i odgojnu i obrazovnu ulogu.

Pridružite se inicijativi “Daruj opremu za online nastavu!” kroz formiranje punkta u svojoj lokalnoj zajednici ili kao donator opreme. #darujzanastavu

OŠ Srednje 4 OŠ Srednje 3

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Obilježimo zajedničkim koracima 16 dana aktivizma!

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...