Podrška bh. privrednicima u vrijeme pandemije koronavirusa kroz pomjeranje roka za plaćanje PDV-a

Institut za razvoj mladih KULT podržava i pozdravlja Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Zakona o PDV-u), koji je danas u parlamentarnu proceduru na razmatranje po hitnom postupku, uputio član Kolegija Zastupničkog doma državnog parlamenta BiH gosp. Denis Zvizdić.

Usvajanjem ovog prijedloga, omogućilo bi se donošenje privremene odluke kojom se rok za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana.

Upravo je gosp. Zvizdić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, još u septembru 2017. godine, javnim saopćenjem izrazio podršku inicijativi za pomjeranje roka plaćanja PDV-a i smanjenje dnevne zatezne kamatne stope sa 0,04% na 0,02%, a koju je pokrenuo Institut za razvoj mladih KULT uz podršku preko 30.000 privrednika u BiH, kao i određenih predstavnika vladinog i nevladinog sektora.

Nažalost, tada je Vijeće ministara BiH negativno odgovorilo na inicijativu, koju je kroz poslaničko pitanje uputio zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gosp. Saša Magazinović, a koje je pripremljeno u saradnji s Institutom. U odgovoru je, između ostalog, stojalo da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a…

Neophodnost izmjene Zakona o PDV-u, u kontekstu olakšavanja bh. privrednicima pomjeranjem roka za ispunjenje obaveze plaćanja PDV-a, naročito je postala izražena i urgentna sada za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, kada je privreda posebno ugrožena uslijed ograničenog načina poslovanja i zastoja u redovnim poslovnim aktivnostima. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u neophodno je usvojiti i u redovnoj proceduri tokom uobičajnog stanja, a ne samo kao privremenu mjeru za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Inače, BiH je najstrožija u Europi po pitanju roka za plaćanje PDV-a. Ovaj rok je znatno duži u ostalim zemljama, pa čak se odnosi i na duži obračunski period nego što je to mjesec dana kao u BiH. Također, većina europskih zemalja malim privrednicima omogućava da plate PDV državi tek kada i oni naplate svoje račune od kupaca za proizvode koje su prodali i usluge koje su pružili. Ovakva mjera je upravo bila dio cjelovite inicijative Instituta, a u skladu je sa važećim direktivama Europske unije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...