Godišnjak 2019: KULTwoman i KULTman stvaraju bolje uvjete života mladih

Institut za razvoj mladih KULT objavio je Godišnjak 2019. u obliku stripa, koji možete preuzeti na ovom linku. Ne zaboravite Godišnjak podijeliti sa svojim prijateljima!

Posljednja godina proteklog desetljeća vrlo je važna za mlade u Bosni i Hercegovini.

Mladi su u 2019. g. bili pokretačima promjena u društvenoj, ekonomskoj i političkoj sferi. Svojim angažmanom doprinijeli su razvoju mjesta u kojima žive i provode vrijeme. Sprječavali su ekološke katastrofe uređujući zelene površine i pretvarajući ih u kvalitetne prostora za druženje i učenje. Omogućili su svojim vršnjacima da sudjeluju u kulturnim, umjetničkim i sportskim manifestacijama, bili podrška obrazovnim institucijama i pomagali osobama s poteškoćama u razvoju. Radili su na rješavanju nezaposlenosti mladih osnivanjem novih biznisa i zapošljavanjem svojih vršnjaka, ali i razmjenom znanja i iskustava o preduzetništvu. Bili su podrška lokalnim vlastima u provođenju zakona o mladima, aktivno su se uključivali u politički život kako bi u budućnosti mogli doprinositi boljem ambijentu za sve mlade, a u svemu tome – Institut im je pružao ogromnu podršku. Zato su mladi superheroji svojih zajednica!

 U 2019. g. Institut je potpisao vrlo važan sporazum s Ministarstvom civilnih poslova BiH, koji će rezultirati jedinstvenom analizom položaja i potrebe mladih u Bosni i Hercegovini. To, u konačnici, znači da će postojati jasne i korisne informacije za državne institucije u kojem se pravcu treba kretati briga o mladim ljudima, upravo onakva kakvu mladi očekuju.

Izdvajamo neke od partnera Instituta u 2019. g.: Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, Evropska unija, Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, švedski Olof Palme Centar, Njemačka agencija za međunarodni razvoj GIZ, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Kanton Sarajevo, Federacija Bosne i Hercegovine, Općina Ilidža, Grad Sarajevo i 50 drugih lokalnih zajednica u BiH.

„Ako ne znaš gdje želiš stići, svaki put je podjednako dobar.“ („Alisa u zemlji čuda“)

Zbog toga smo mi na putu stvaranja boljih uvjeta života za mlade u BiH.

Kroz strip će vas voditi naši KULTwoman i KULTman i predstavit će vam šta je Institut postigao u 2019. godini uz podršku donatora, partnera, institucija vlasti i mladih. Zato ne preskačite stranice!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...