Opština Vlasenica priprema lokalnu omladinsku politiku

Institut za razvoj mladih KULT je održao obuku za anketare koji će u narednom periodu na području Opštine Vlasenica raditi ispitivanje mladih u dobi od 15 do 30 godina. Rezultati ovog upitnika će biti korišteni za pripremu nacrta lokalne omladinske politike za period 2021-2026.

Anketari će u narednom periodu kontaktirati preko 300 mladih i razgovarati o slijedećim temama:

  • Obrazovanje i nauka mladih
  • Rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih
  • Socijalna briga mladih
  • Zdravstvena zaštita mladih
  • Kultura i sport
  • Aktivizam, učešće, volontiranje, mobilnost i migracije mladih
  • Sigurnost mladih
  • Mladi u COVID-19 pandemiji

Oblast istraživanja mladih dosta je složena obzirom da zahtijeva uvid u sve sfere društva općenito, jer ne postoji niti jedna oblast života koja nije bitna za mlade ljude. Uz tako širok obuhvat različitih oblasti značajnih za mlade, dodatno se mora voditi računa o specifičnim generacijskim pitanjima koja se tiču isključivo populacije mladih. Osim toga, mladi kao dio populacije u dobi od 15 do 30 godina starosti nisu homogena grupa te se unutar te dobne strukture pronalazi još nekoliko podgrupa mladih – od adolescenata do odraslih mladih. Svakako, mladi su, kao i opća populacija, dodatno podijeljeni u skladu sa općom socijalnom raslojenošću društva.

Istovremeno Institut je održao i prvi radni sastanak sa radnim tijelom koje će analizirati mehanizme i mjere koje lokalne institucije u Vlasenici provode za bolji položaj mladih, a posebno mjera u 2019 i 2020. Na ovaj način radna grupa će imati cjelokupnu sliku stanja mladih kako bi odredile konkretne prioritetne mjere za period 2021-2026.

Ova aktivnost se provodi zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *