Neprocjenjive priče: Hana Spahić

Treća u nizu priča o volonterima i volonterkama u Bosni i Hercegovini vodi nas na sjeverozapad Bosne i Hercegovine, tačnije u grad Bihać, kod Hane Spahić. Hana je rođena u Bihaću, a osnovnu i srednju školu završila je u Bosanskom Petrovcu, da bi svoj studij nastavila na Fakultetu za Edukaciju i Humanističke nauke na Međunarodnom Burch Univerzitetu. Trenutno je studentica treće godine Grafičkog dizajna i multimedije. Hana je i članica Studentske asocijacije Fakulteta za Edukaciju i Humanističke nauke, gdje je na poziciji menadžerice društvenih mreža.

Dok sam bila srednjoškolka nisam voljela da budem statična. Kod mene se uvijek moralo nešto dešavati. Iako dolazim iz male sredine gdje uslovi za dobijanje iskustva i sporedne aktivnosti nisu učestala pojava, uspjela sam pomjeriti granice. Uključila sam se u AsuBiH (Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini) i s malom grupicom srednjoškolaca uspjela ostvariti naše ciljeve. Počela sam s volontiranjem u općini Bosanski Petrovac kroz projekat „Socijalni dan“, dan kada srednjoškolci mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta i upravu tu sam naučila mnoge stvari koje mi i dan danas trebaju.

Prvi volonterski angažman Hana je imala sa samo 16 godina, dok je danas članica Bravo Asocijacije i dio organizacionog tima kompanije Networks INT gdje je dala svoj doprinos u sklopu realizacije regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva Sarajevo Unlimited.

Na početku volontiranja nisam razmišljala da je ono čime se ja bavim volonterizam. Moj cilj, želje i stvarnost su me vukle naprijed. Uživala sam pomagajući onima kojima je pomoć bila potrebna, djeci, mladima i starijima. Kasnije sam shvatila da je moj doprinos volontiranjem ogroman, a kroz edukaciju sam spoznala da volontiranje nije nužno i pomaganje drugima, već i izgradnja sebe kao ličnosti na putu izgradnje zajednice.

Hanin volonterski angažman uključivao je i seminare, edukacije, putovanja i nova prijateljstva. Na jednom od seminara je sudjelovala i u krečenju zidova jednog vrtića u Bihaću za koji ističe da je vežu samo najljepša sjećanja.Hana Spahic 2 1

“Najvažnija vrijednost volontiranja jeste da ono nije uvjetovano vanjskim faktorima i željom za sticanjem višeg društvenog statusa, već unutarnjim motivima i razlozima. Onaj kojima su vlastiti interesi prioritet, a ne vodi se srcem, taj ne zna prave vrijednosti volonterizma. Ja sam najsretnija kada su svi oko mene sretni i to je ono što me ispunjava na visokoj razini.”  

Mnogo je izazova s kojima se jedna mlada osoba suočava u BiH. Pritisak okoline, roditelja, društva, sredine i zajednice mogu ponekad biti i kamen spoticanja na putu izgradnje jedne uspješne i dugovječne karijere.

Mnogi ne cijene volontiranje. Misle da je to sve uprazno i bezveze. Moje volontiranje je također i moje obrazovanje. To nije gubljenje vremena. Tu sam načila mnoge stvari koje me nisu naučili nastavnici u osnovnoj i srednjoj školi, a ni na fakultetu. Ponekad mislim da mali broj ljudi iz zle namjere sputava druge na njihovom odabranom putu. Na kraju, uvijek će biti dobrih i loših mišljenja, a na tebi je samo da ne prestaneš da sežeš ka svojim ciljevima i željama.

Hana nam je ispričala i gdje se vidi za par godina i koje ciljeve dodatno želi ostvariti u svom poslovnom i privatnom životu:

Vidim sebe kao edukatoricu. Kao osobu koja prenosi znanja drugim ljudima. Vidim se i kao uspješnog grafičkog dizajnera i montažera. Voljela bih se vidjeti i u ulozi supruge i majke jednog dana. Vidim sebe kao nekoga ko neće biti statičan i ko će zauvijek vjerovati da je sve moguće ostvariti ako dovoljno vjeruješ u sebe.

Hana je za kraj ostavila i svoju poruku drugim mladim osobama iz Bosne i Hercegovine koje se još uvijek dvoume da li je volontiranje za njih.

Pronađite ono u čemu ćete uživati i ispuniti sebe. Pružite sebi šansu. Nikada više nećete imati toliko vremena i slobode kao što je sada imate. Ne dopustite da vam život prođe, a da konstantno mislite da nema nade za bolje sutra. Dokažite i sebi i ostalima da možete biti pokretač dobrog. Okušajte se i u volonterizmu, ništa vas ne košta.

U duhu promocije volontiranja i podrške koje volontiranje daje našem društvu, kao prilike za razvoj i razvoj zajednice Institut za razvoj mladih KULT i UN Volonteri u BiH donose seriju priča o volonterima i volontiranju u Bosni i Hercegovini. #toghetherwecan

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...