Opština Modriča će dobiti novu omladinsku politiku

Izrada omladinske politike je izazov i prilika da se upoznaju stavovi, mišljenja i potrebe mladih a sa druge strane da se sve ovo podijeli sa lokalnom upravom i u procesu izrade omladinske politike otvori komunikacija koja treba da dovede do unapređenja uslova i okruženja za mlade te zajednici ojača održivost.

Privilegija je biti dio procesa i podrška tom procesu u zajednici kada se mapiraju i analiziraju do sada postignuti rezultati, razmatraju mogućnosti te osmišljavaju i planiraju koraci koji će dovesti do boljih prilika za mlade, podsticati njihovo organiziranje i učešće u procesima odlučivanja u zajednici.

Na održanom sastanku koordinacionog i radnog tijela istaknuto je opredjeljenje Opštine Modriča da kroz ovaj resurs i zalaganje svih članova djeluje kako bi se izradio što kvalitetniji dokument za sve buduće projekte, aktivnosti i programe za mlade.

Opština Modriča već ima iskustva u izradi omladinskih politika a partnerstvo sa Institutom za razvoj mladih KULT omogućiće unapređenje izrade omladinske politike na osnovu pomno promišljene metodologije potvrđene u praksi. Omladinska politika zasnivaće se na dokazima o stvarnim potrebama mladih Modriče a te dokaze će prikupiti mladi anketari iz Modriče.

Mladi anketari koji su prisustvovali obuci koju je obezbijedio Institut za razvoj mladih KULT su studenti i srednjoškolci motivirani da doprinesu provođenju istraživanja i izradi strateškog dokumenta za mlade. Na obuci je pojašnjen proces anketiranja mladih i kriteriji koji se moraju ispuniti kako bi provedeno istraživanje bilo kvalitetno i reprezentativno.

Nakon obuke ovaj tim će tokom mjeseca augusta intervjuisati 365 mladih ljudi sa područja opštine Modriča kako bi se upoznali sa njihovim mišljenjima, stavovima, potrebama i prioritetima i kako bi se na osnovu ovih činjenica pristupilo izradi omladinske politike. Ovim putem pozivamo mlade da se odazovu anketiranju i iznesu svoje mišljenje, probleme i sugestije kako bismo zajednički radili na kreiranju boljih prilika za mlade u ovoj opštini.

Institut za razvoj mladih KULT će podržati Opštinu Modriča u svim fazama izrade dokumenta, a posebna pažnja će se usmjeriti na uključivanje mladih i njihovih predstavnika, kako kroz istraživanje tako i kroz rad koordinacionog tijela i radnih grupa.

Omladinska politika je dokument institucija vlasti kojeg propisije Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske kao obavezu za sve lokalne zajednice u ovom entitetu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Razumjeti položaj i potrebe mladih je korak do boljih politika prema mladima!

Institut za razvoj mladih KULT sa partnerima, Federalnim ministarstvom kulture i sporta...

Strategije prema mladima

Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva...