Kanton Sarajevo podržava kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu mladih 2026.

Evropska prijestolnica mladih (EPM) je titula koju dodjeljuje Evropski omladinski forum smišljena da osnaži mlade ljude, podstakne učešće mladih i ojača evropski identitet. Svake godine, novom evropskom gradu se daje šansa da prikaže svoje inovativne ideje, projekte i aktivnosti koje imaju za cilj podići glas mladih i donijeti novu perspektivu mladih u sve aspekte gradskog života.

Od javnog prevoza i infrastrukture, do kulturno-obrazovnih programa i demokratskog kreiranja politika, titula Evropske prijestolnice mladih poziva gradove širom svijeta i kontinenta da preispitaju kako se bave mladima i kako uključuju mlade u procese donošenja odluka, ali i provedbu mjera namijenjenih mladima. Ključno je da mladi ljudi imaju jednake mogućnosti da oblikuju društveni, ekonomski i politički život u mjestu gdje žive, te svojim idejama i prijedlozima podrže društvo u kojem žive, dobiju osjećaj vlasništva nad procesima koji se u društvu odvijaju a koji ih se direktno ili indirektno tiču.

Inicijativa Evropska prijestolnica mladih ima za cilj da podrži i mlade i grad te otvori nove mogućnosti za saradnju i partnerstvo drugim evropskim gradovima. Istovremeno, inicijativa jača i glas mladih u cijeloj zemlji, regionalno promovira učešće mladih i evropske vrijednosti u radu s mladima.

Nakon podnošenja kandidature, Sarajevo je ušlo u finale za izbor Evropske prijestolnice mladih 2026. Dalji aplikacijski proces se odvija kroz izradu pune aplikacije, pripremu detaljnog programa, pripremu za prezentaciju aplikacije i programa, te pripremu za proglašenje pobjednika.

Kanton Sarajevo ima važne nadležnosti u polju mladih, doprinosi unapređenju života mladih, te je upravo zato spreman podržati ovakve inicijative koje mlade iz naše zemlje stavljaju u prvi plan. Dolazak titule bi bio potvrda do danas uspješno provedenih programa prema mladima ali i platforma za stvaranje novih sistemskih rješenja za mlade.

Koaliciju okupljenu oko kandidature Sarajeva za ovu prestižnu titulu čine, pored Grada Sarajeva, Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, Institut za razvoj mladih KULT, Vijeće mladih Federacije BiH, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Novi Grad Sarajevo i Vijeće mladih Općine Stari Grad.

Na današnjem sastanku inicijativa je predstavljena Premijeru Kantona Sarajevo, Nihadu Uku, te Ministru kulture i sporta Kenanu Magodi. Obojica su izrazila veliko zadovoljstvo da je Sarajevo napravilo prvi korak ka tituli Evropske prijestolnice mladih, te se složili kako je potrebno uključiti mlade iz cijelog Kantona Sarajevo u proces apliciranja. Također su izrazili interes za podršku daljim koracima apliciranja koji slijede do novembra 2023. kada se očekuje proglašenje pobjednika.

Kroz poticanje aktivnog učešća, titula EPM osigurava da su mladi u fokusu procesa donošenja odluka, stvarajući tako održive mehanizme i strukture učešća mladih na lokalnom nivou. Titula donosi podršku pravima mladih, stvarajući dobru osnovu za jači sektor omladinskog civilnog društva na lokalnom nivou. Potičući diskusiju i razmjenu na međunarodnom nivou, gradovi su u mogućnosti da bolje povežu svoje politike prema mladima sa evropskim nivoom.

Nadalje, titula Evropske prijestolnice mladih ima za cilj da gradove učini boljim mjestom za mlade tako što će perspektivu mladih posmatrati kroz saradnju različitih sektora, posebno osiguravajući da mladi učestvuju u razgovorima o različitim političkim i društvenim područjima djelovanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na okoliš, društvena ulaganja, urbani razvoj, ljudska prava, upravljanje i transparentnost.

Evropske prijestolnice mladih su sredstvo za unošenje promjena u lokalne zajednice koristeći transformativnu energiju mladih ljudi.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *