Obuka stručnih saradnika za rad s mladima donosi kofer pun primjenjivih znanja, tehnika i savjeta

Baviti se omladinskim radom je posebno važno za razvoj i podršku mladima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kako bi podržao razvoj omladinskog rada u BiH Institut za razvoj mladih KULT još od 2012. godine zagovara priznavanje omladinskog rada u BiH, te unatrag godinama radi na razvoju kapaciteta omladinskih radnika i radnica. Na Inicijativu Instituta i Odlukom Agencije za statistiku BiH u aprilu 2014. g., zanimanje stručnog saradnika za rad s mladima je priznato u klasifikaciji zanimanja pod brojem 3412. Ovo je značajan korak u standardizaciji rada s mladima i predstavlja vid društvenog priznavanja, ne samo zanimanja nego i neformalnog obrazovanja, kao vida stručnog osposobljavanja.

U 2022. godini, Institut je radio sa 18 omladinskih radnika i radnica koji u različitim dijelovima BiH rade s mladima. Jačajući kapaciteta ovih profesionalaca u radu s mladima, Institut je jačao i njihove organizacije u različitim poljima, a posebno u direktnom odnosu s  mladima i vlastima. 

Javno zagovaranje u radu s mladima predstavlja poseban aspekt razvoja omladinskog rada, posebno saradnje sa vlastima u prepoznavanju potreba i problema mladih. Kako bi što bolje zagovarali za pitanja mladih, potrebno je da i omladinski radnici znaju osnovne principe i elemente javnog zagovaranja i odnosa s javnostima. Istovremeno je jako važno da razumiju komunikaciju u najširem smislu, poznaju različite stilove, te razvijaju inovativne pristupe u komunikaciji s mladima.

„Sama  prijava na obuku za stručne saradnike za rad s mladima je meni otvorila neke nove vidike i gledam je kao novu priliku u radu s mladima. Na obuci smo, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, naučili kompletan proces rada s mladima i obnovili znanje koje smo imali. Mali koraci daju nadu i prave bolju podlogu za rad na većim promjenama, nadam se da će ovi moji mali koraci doprinijeti promjenama u radu s mladima u mojoj zajednici. Najvažnije što sam ponio sa sobom je prijateljstvo i iskustva kolega koji su došli iz različitih zajednica iz cijele države, različitog životnog i aktivističkog puta. Iskustvo i znanje koje sam dobio kroz četiri modula od različitih trenera i omladinskih radnika iz cijele BiH sigurno će mi biti od koristi u daljem radu s mladima kao koordinatoru Mreže mladih Islamske zajednice“, kaže Belmin iz Cazina.

SSRM 02 1

Istovremeno socijalne kompetencije u radu s mladima su ključne da se odgovori  na potrebe i izazove sa kojima se mladi susreću. Da bi prepoznali kako mladi doživljavaju svijet koji ih okružuje, potrebno je da omladinski radnici budu svjesni svojih kompetencije, te razumiju socijalnu inteligenciju, poznaju alate i pristupe u radu s ljudima.

„Socijalne kompetencije, burn out i konflikt su sastavni dio ličnog a i profesionalnog razvoja. Moj dosadašnji pogled na konflikt i shvatanje konfliktnih situacija je bio negativan, a sad znam da je on zapravo potreban i sastavni dio svih komunikacijskih relacija. S ovog modula izlazim sa koferom punim znanja, tehnika i savjeta koje ću sigurno primijeniti u svom radu s mladima“, izjavljuje Ermina iz Lukavca.

U narednom periodu Institut će finansijski i mentorski podržati i nekoliko inicijativa omladinskih radnika koje će se provoditi s mladima u cijeloj BiH, a koje će ujedno biti i praktični rad nakon obuke. Ova saradnja će se odvijati kroz partnerstvo sa lokalnim organizacijama, grupama mladih i drugim akterima omladinskog rada, a u cilju boljeg položaja mladih u različitim lokalnim zajednicama, te većeg unaprjeđenja kompetencija samih omladinskih radnika.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *