Istraživanje položaja i potreba mladih u Konjicu: plaćenom praksom i pripravničkim stažom prevazići jaz između završenog obrazovanja i prvog stečenog radnog iskustva

Analiza rezultata istraživanja položaja i potreba mladih grada Konjic bila je povod posjete Gradu Konjic od strane Instituta za razvoj mladih KULT. Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je Institut proveo u saradnji sa Vijećem mladih općine Konjic. Ovo istraživanje je prvi korak u izradi Strategije prema mladima Grada Konjic, gdje se fokus stavlja na potrebe mladih i unapređenje programa i aktivnosti namijenjenih ovoj populaciji. Gradonačelnik, gosp. Osman Ćatić u razgovoru sa predstavnicima Instituta je naglasio važnost podrške različitim grupama mladih i kreiranja programa vezanih za stambeno zbrinjavanje, ali i podršku djeci i mladima iz brige.

Analiza istraživanja je pokazala da su mladi u Konjicu zainteresirani za pokretanje vlastitog biznisa, ali ističu da im je pored finansijske podrške uveliko važna i edukacija, mentorstvo i tržišno povezivanje. Ovo je još jedna zajednica u Bosni i Hercegovini gdje mladi vrlo jasno daju do znanja da finansijska podrška nije jedino što im je potrebno u sistemu samozapošljavanja, te će i ovo pitanje biti razmatrano prilikom izrade strategije.

Istraživanje je obuhvatilo terensko ispitivanje stavova i mišljenja mladih, gdje je uz rad anketara ispitano 369 mladih osoba u dobi od 15 do navršenih 30 godina starosti, a u svrhu što boljeg razumijevanja potreba ove populacije rađena je i fokus grupa.

Strategija Konjic

Od januara 2023. godine Institut će podržati radne grupe koje su imenovane za izradu Strategije prema mladima. U radne grupe su uključeni i predstavnici Vijeća mladih, omladinskih organizacija, ali i brojni mladi ljudi koji su iskazali interes da svojim učešćem doprinesu izradi prvog strateškog dokumenta za mlade u Konjicu.

Pored mladih učešće u ovom procesu uzet će i donosioci vlasti, predstavnici institucija i nevladinih organizacija sa područja Konjica.

Analizu rezultata istraživanja položaja i potreba mladih grada Konjic možete pogledati OVDJE.

Strategija prema mladima je dokument institucija vlasti sa programskim pristupom djelovanja prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanje

Šta misle građani o radu nevladinih organizacija?

Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu organizirao je dvodnevnu konferenciju...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Rastuća želja za preduzetništvom: mladi u Banjoj Luci žele vlastiti biznis

Grad Banja Luka i  Gradski omladinski savjet u saradnji s Institutom za...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...