Uposlenici Instituta za razvoj mladih KULT solidarnošću i volontiranjem do osmijeha na licima ljudi u stanju potrebe

O volontiranju je potrebno govoriti svakodnevno, kako bi se ovoj temi i svim njenim akterima posvetilo pažnje onoliko koliko zaslužuju, jer volonteri su zaista bitan, neizostavan segment društva u kojem živimo. Pomoći nekome kome je potrebna pomoć prvi je korak u stvaranju empatične, solidarne, zdrave, ali i uspješne sredine.

I ove godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, uposlenici i uposlenice Instituta za razvoj mladih KULT organizirali su akciju korporativnog volontiranja i tako odlučili svoje redovne radne sate provesti podržavajući organizacije, institucije, centre i ljude u našem društvu koji su na bilo koji način u stanju potrebe. Korporativno volontiranje vrsta je društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju uposlenici, a, s druge strane, odobrava, potiče i finansijski podržava menadžment. Za vrijeme korporativnog volontiranja uposlene osobe provode svoj redovan radni dan volontirajući i obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci te dane tretiraju kao redovne radne dane, ne umanjujući naknadu ili slobodan dan uposlenicima koji su volontirali.

Naši uposlenici su ove godine sedmicu korporativnog volontiranja proveli volontirajući na više lokacija učestvujući u širokom spektru različitih aktivnosti, od pripreme i podjele obroka u humanitarnoj organizaciji Merhamet, radno – okupacione terapije i kreativnih radionica u Domu za stare Sentivo i Centru za zdravo starenje Ilidža, preko terenskih aktivnosti u Crvenom križu Općine Ilidža, radionica s mladima iz servis centra Dajte nam šansu, do rada s ljudima u pokretu u Socijalnom kutku Migrantskog kampa Ušivak i učenja kroz igru u vrtiću za djecu pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Iako su dugo već svi uposlenici Instituta dio brojnih volonterskih i humanitarnih aktivnosti, ni ove godine nisu ostali ravnodušni na volontersko iskustvo i reakcije koje su upotpunile vrijeme provedeno u svakom od navedenih udruženja i institucija. Većina naših uposlenika istakla je da se svakog puta iznova probude različite emocije, te da ih ono što dožive u tih nekoliko sati kasnije potiče na razmišljanje i zahvalnost, te istovremeno i motivira da se više i snažnije zalažu za kreiranje boljih uslova u zajednici gdje god za to pronađu prostor i načine.

Sedmica korporativnog volontiranja koju Institut sad već tradicionalno organizira prilika je da naš tim svojim primjerom pokaže da svi mi, lično i profesionalno i iz uloga koje imamo u društvu istovremeno imamo i odgovornost prema zajednici i obavezu da budemo danas bolji nego juče. Svi ovi volonterski sati obogatili su sedmicu, kako našim uposlenicima, tako i svim ljudima sa kojima smo se sreli kroz volontiranje, a koji su na bilo koji način u stanju potrebe, te još jednom pokazali kako je moguće malim koracima činiti velike promjene za bolje društvo.

Osmijesi na licima onih kojima su ove aktivnosti uljepšale svakodnevnicu, sreća koju su podijelili sa našim uposlenicima, motivacija su i razlog da Institut za razvoj mladih KULT i tokom naredne godine nastavi raditi na promociji i unaprjeđenju volontiranja i volonterskih aktivnosti. Naše malo nekome zaista znači mnogo, a vrlo često nismo ni svjesni da je to malo sasvim dovoljno za sreću.

Album fotografija možete pronaći na linku: https://s.mladi.org/galerijavolontiranje 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...