Mladi kao neizostavan dio Berlinskog procesa u 2021. godini

Prateći slogan „Bolji region počinje sa mladima“ (eng. Better Region Starts with Youth) održan je Forum mladih Zapadnog Balkana (eng. Western Balkans Youth Forum).

Ove godine trodnevni online događaj okupio je više od 80 mladih lidera iz regiona i Evrope koji su na interaktivan način u okviru različitih tematskih radnih grupa razgovarali o ključnim izazovima sa kojima se mladi suočavaju, te načinima kako postojeći izazovi mogu biti prevaziđeni.

Institut za razvoj mladih KULT dio je radne grupe Bolji region počinje sa volontiranjem koja je mapirala ključne probleme i izazove u oblasti volontiranja, te dala preporuke za poboljšanje i unaprijeđenje ove oblasti.

Pored preporuka za unaprijeđenje oblasti volontiranja, učesnici su u okviru tematskih radnih grupa dali preporuke i za važne teme kao što su odlazak mladih, održivi razvoj, pomirenje i izgradnja mira. Ključne preporuke sastavni su dio Regionalne agende mladih (eng. Regional Youth Agenda) koja je prezentirana na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana.
Capture2 min

U svojoj pozdravnoj video poruci, njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je učesnike i istaknula da je Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO) glavni uspjeh Berlinskog procesa. Također je istaknula da su razmjene mladih nešto što nas zbližava, što sije sjeme razumijevanja i povjerenja između društava.

Forum mladih je prateći događaj Berlinskog samita 2021, koji zajednički organizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ) u saradnji sa drugim regionalnim inicijativama i mrežama. Organizuje se uz podršku njemačkog Ministarstva spoljnih poslova i uz sufinansiranje Evropske unije.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, a u cilju približavanja zemalja Zapadnog Balkana Eurospkoj uniji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...