Institut za razvoj mladih KULT i Vijeće mladih Novo Sarajevo provode istraživanje o potrebama i problemima mladih u Novom Sarajevu

Danas su Institut za razvoj mladih KULT i Vijeće mladih Novo Sarajevo potpisali Sporazum o saradnji, a kojim i zvanično započinjemo saradnju na izradi analize potreba i problema mladih u Općini Novo Sarajevo. 

Institut i Vijeće mladih kao krovna organizacija mladih u Novom Sarajevu će u narednom periodu provesti istraživanje kojim će biti obuhvaćeno više od 350 mladih, a kako bi razumjeli potrebe i probleme mladih. Istraživanje prethodi izradi analize potreba i problema mladih koja će biti osnov za izradu Strategije prema mladima Općine Novo Sarajevo za period 2022-2026. 
Općina Novo Sarajevo je inicirala izradu strateškog dokumenta za mlade kako bi doprinijela efikasnijem upravljanju politike prema mladima, a gdje je prepoznata uloga Vijeća mladih i generalno uključivanja mladih u sve segmente rada na izradi dokumenta. 

Strategija prema mladima je dokument institucija vlasti sa programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve i mjere za realizaciju strategije.
Oblasti od interesa za mlade, a koje će biti i dio Strategije prema mladima Općine Novo Sarajevo, se tiču položaja na tržištu rada, (samo)zapošljavanja i preduzetništva mladih, obrazovanja (formalnog, neformalnog i informalnog), socijalne brige o mladima, zdravstvene zaštite mladih (preventivna zaštita, reproduktivno i mentalno zdravlje), kulture i sporta mladih, aktivizma (učešće, volontiranje i mobilnost) mladih te sigurnosti mladih.
 
 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Šta su izazovi i problemi mladih u Modriči?

O izazovima sa kojima se susreću mladi u Modriči govori istraživanje koje...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Grad Srebrenik – Šta smo saznali od mladih?

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Gradom Srebrenik kompletirao je...