Mladi igraju važnu ulogu u izradi strategije prema mladima Općine Centar

Dijalog mladih i vlasti Općine Centar Sarajevo – u susret Strategiji prema mladima održan je u srijedu 23.2.2022. godine u Centru za kulturu i mlade.

Tokom Dijaloga učesnici su imali priliku za diskusiju o nekoliko oblasti, a koje su ujedno i dio procesa rada na izradi Strategije prema mladima Općine, te su od velike važnosti za mlade u ovoj lokalnoj zajednici. Oblasti o kojima se raspravljalo bile su:

1. Aktivizam i učešće, slobodno vrijeme, mobilnost i informiranost mladih

2. Socijalna briga i sigurnost mladih

3. Rad, zapošljavanje i samozapošljavanje mladih

4. Sport i kultura mladih

Učesnici su aktivni predlagali mjere i aktivnosti koje će postati dio buduće strategija prema mladima. Dijalog je pružio priliku za unaprjeđenje spomenutih oblasti, te omogućio omladinskim organizacijama, mladima i institucijama vlasti da zajedno sudjeluju u kreiranju nove Strategije prema mladima Općine Centar Sarajevo. Događaj je izazvao pozitivne reakcije i komentare svih učesnika koji su izrazili želju da održavanje Dijaloga, a izražen je i interes da ovakvi događaji postanu redovna praska općine. 

„Smatram da ovi događaji potiču građana, a posebno mlade da indirektno utječu na donošenje odluka gdje mišljenje mladih može da se čuje, zabilježi i na kraju adresira u svrhu ispunjavanja njihovih zahtjeva“ učesnica događaja.

Kroz razne projekte podržavamo mlade, a u izradi ovog dokumenta želimo da upravo mladi kažu šta trebamo još da uradimo. Ne želimo da nam mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Naša domovina zaslužuje šansu i molim mlade da joj pruže priliku. Ne možemo reći da ne postoje uređeniji sistemi, ali nigdje nije savršeno. Hajde da mi našu Bosnu i Hercegovinu učinimo što boljom, naglasio je načelnik Mandić.

Dijalog mladih i vlasti model je participativnog procesa u kojem mladi i donosioci odluka kontinuirano surađuju i zajedno oblikuju preporuke za poboljšanje položaja mladih. Dijalog mladih i vlasti je prostor za interakciju u kojem mladi aktivno pridonose razvoju kvalitetnih politika prema mladima na svim nivoima vlasti. U Dijalogu su sudjelovale omladinske organizacije iz Općine Centar, općinske službe koje se bave pitanjima od važnosti za mlade, Komisija za mlade Općinskog Vijeća, javne institucije, te srednjoškolci, studenti i drugi mladih sa područja Općine Centar.

Dijalog mladih i vlasti Općine Centar Sarajevo se proveo uz podršku MAKERS projekta kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Razumjeti položaj i potrebe mladih je korak do boljih politika prema mladima!

Institut za razvoj mladih KULT sa partnerima, Federalnim ministarstvom kulture i sporta...

Strategije prema mladima

Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva...