Korupcija i borba protiv korupcije – kako pronaći rješenja?

Učesnici još jedne u nizu radionica „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš“ bili su studenti različitih fakulteta sa područja Kantona Sarajevo. I ova grupa studenata posebno je naglasila kako u procesu formalnog obrazovanja nedostaje ova tema jer je korupcija pojava koja ostavlja vrlo štetne posljedice na društvo i narušava temeljne društvene vrijednosti. Studenti smatraju kako bi se trebalo više posvetiti ovoj temi s fokusom na načine borbe protiv korupcije u društvu i upoznavanje mladih s načinima prijave korupcije.

Mladi su kroz kviz znanja o korupciji imali priliku naučiti nešto više o pojavnim oblicima korupcije u Bosni i Hercegovini, kao i pojmovima koji su povezani sa korupcijom poput mita, nepotizma, pronevjere i prevare, zloupotrebe položaja i sukoba interesa.

Kao i u okviru prethodnih, tako je i u okvoru ove radionice organizirana “igra uloga”. Ovaj zadatak pokazao se vrlo korisnim jer učesnici dobiju priliku izraziti svoju kreativnost ali i pronaći zanimljive načine i rješenja ovog problema.

A kakav je to zadatak? Podijeljeni u grupe, učesnici radionice dobiju priče o koruptivnim radnjama, za koje trebaju kreirati nastavak ili kraj priče koji će ukazati na moguća rješenja.

Nakon ovog zadatka, učesnici su imali priliku i diskutovati o pojavnim oblicima korupcije te zastupljenosti korupcije u društvu. Cilj održavanja ove radionice je bio educirati i motivirati mlade te ih podstaći na proaktivan angažman u borbi protiv korupcije. Učesnici su istakli da je ovaj format radionica zanimljiv i privlačan mladim ljudima, jer na drugačiji način usvajaju nova znanja i razmjenjuju iskustva. Mladi su tokom radionice iskazali želju da uče o ovoj temi, a pokazali su i zadovoljavajući nivo znanja.

Radionica je uspješno realizirana u saradnji sa Homework Hub, mjestom koje podržava i okuplja mlade, a koje je ovaj put pružilo podršku u organizaciji radionice prepoznajući značaj ove teme za mlade.

Inicijativu Reci NE korupciji u KS realizira Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Inicijativa se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske te nastoji privući pažnju javnosti, ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *