Job shadowing – Motivacija je važan korak ka uspjehu

Naši današnji gosti bili su predstavnici Omladinskog centra Bugojno.

Na početku 2023. godine Institut je imao nekoliko novogodišnjih odluka i nije dopustio da one ostanu samo na papiru. Job shadowing je jedan mali poduhvat, odluka Instituta da kroz svoje programe razvoja i jačanja organizacijskih kapaciteta ponudi i nešto drugačije.

Cilj programa jeste prenos znanja, iskustava i dijeljenje praktičnih savjeta u različitim oblastima djelovanja nevladinih organizacija, a koje su od značaja za razvoj i unapređenje organizacijskih kapaciteta.

Da odluka nije ostala samo na papiru svjedoči i veliki broj posjeta u toku ove godine, njih čak jedanaest. Sve ove posjete donijele su nova znanja, nove ljude, prijateljstva, saradnje, savjete, podršku i motivaciju – kao vrlo važan korak ka uspjehu.

“Ja sam bio na mnogo treninga koje je održao Institut, ali nisam nikada imao priliku obići zgradu Instituta. Ovo je super iskustvo, posebno kada dođete iz male organizacije koja ima nekoliko zaposlenih i upoznate se sa ovakvim sistemom rada koji zaista vodi računa o svemu. Onda shvatite šta nedostaje vašoj organizaciji. Nama je olakšala posao saradnja sa Institutom, posebno kada je riječ o dokumentima i pravilnicima. U narednu godinu ulazimo sa novim znanjem o administraciji, isplaćivanju i mnogo drugih stvari. Ovaj sistem i sve što je proizašlo iz ove saradnje će nam koristiti onako kako nam je i stalna podrška bila korisna”, rekao je Adis Čaušević, direktor omladinskog centra Bugojno.

“Ja sam baš prijatno iznenađen, nisam zamišljao ovako Institut – posebno sam iznenađen brojem uposlenika, njihovih znanjem i načinu na koji su nam prenijeli nove informacije. To trenutno djeluje kao mnogo pomiješanih informacija ali će se, siguran sam, nakon danas posložiti. Smatram da je ovo jako korisno i lijepo iskustvo”, rekao je Uzeir Tihak, volonter.

“Mene je fascinirala dobra organizacija u Institutu. Osoblje je jako ljubazno, pristupačno i puno pozitivne energije”, dodala je Amra Durić – Čaušević, predsjednica skupštine.

Omladinski centar Bugojno je partnerska organizacija koja sudjeluje u programu jačanja organizacijskih kapaciteta podržanog kroz Snagu lokalnog.

Pružajući mogućnost predstavnicima organizacija da se uživo upoznaju s određenim procedurama rada u Institutu i pitaju sve što žele i što bi bilo od koristi za razvoj njihovih organizacija, zajednički dolazimo do novih ideja i prilika. Dosadašnje posjete pokazale su se vrlo korisnim, a partnerske organizacije često odluče primijeniti ono što su vidjeli i naučili u posjetama.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje Omladinskom centru Bugojno!

Više o konceptu Job shadowing možete pročitati  OVDJE, a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se javiti putem e-mail adrese selma.sljivo@kultbih.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje Progres: Nismo željele da ne doživimo progres!

Prepoznavajući vlastite potencijale ali i mogućnost da za sebe stvori podržavajuće okruženje,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...