YIA 23: Nagrade za društvene inovacije dodijeljene mladima

Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT su organizirali dodjelu nagrada najboljim društvenim inovacijama predloženim od strane mladih.

Kao i prethodne godine, tri tima koji su izabrani kao dobitnici vrijednih novčanih nagrada za najinovativnije ideje će, uz mentorstvo, imati priliku i da realiziraju te ideje. Pored toga, dva člana stručnog žirija odlučila su podržati i četvrtu ideju. Društvene promjene i inovacije su ključni elementi za unapređenje kvaliteta života mladih i svih građana u lokalnim zajednicama.

Mladi se svakodnevno suočavaju sa izazovima i problemima u svojim zajednicama, a ti problemi i izazovi nisu isti. Inovativne ideje pokazuju da mladi ljudi mogu i žele aktivno učestvovati u njihovom rješavanju. Osam finalista predložilo je različite ideje koje mogu doprinijeti promjenama u društvu u oblasti ljudskih prava, vladavine zakona, zaštite okoliša i mira i sigurnosti.

Boost Innovation trening okupio je motivirane i kreativne mlade ljude koji razmišljaju izvan okvira, pažljivo promatraju svoje okruženje i nude inovativna rješenja za probleme koje prepoznaju. Nakon intenzivnog i korisnog treninga koji je i ove godine održala mentorica Erna Šošević, finalisti su se vrijedno pripremali za predstavljanje ideja pred stručnim žirijem.  Stručni žiri su činili: Viktorija Ružičić, Kenan Suljić, Dunja Jalimam, Renad Čelik i Berina Bukva – Alibašić.

Mladima se obratio ambasador Kraljevine Nizozemske, NJ.E. Henk van den Dool. U svom obraćanju, istaknuo je kako mu je zadovoljstvo biti tu s mladima i čuti njihove inovativne ideje: “Ova zemlja jako je lijepa i na svoj način kompleksna. Ponekad je veliki izazov pronaći iskru pozitivnog a ja sam ovdje, sa vama, našao takvu iskru. Institut za razvoj mladih KULT je posebna organizacija i drago mi je da Ambasada Kraljevine Nizozemske sarađuje sa Institutom upravo zato što se Institut fokusira na mlade. Dakle, gleda u budućnost koja pripada mladima, zatim radi na cijelom teritoriju ove zemlje i dragi mi je što zajedno možemo podržati mlade ljude koji su voljni uzeti u svoje ruke budućnost svojih zajednica – a upravo to je i glavni razlog zašto smo odabrali podržavati ovu aktivnost.”

Izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT Ajka Rovčanin rekla je: “Ova inicijativa prvenstveno mladima pruža podršku, inicijativa nije samo takmičenje nego platforma koja promovira mlade i njihovu želju da djeluju u zajednici. Mi ovim događajem slavimo kreativnost mladih koji su prepoznali važnost ovog takmičenja a njihove ideje su poziv na akciju. Ponosni smo na sve naše današnje učesnike, oduševljena sam raznolikošću i kreativnošću njihovih ideja i čestitam im na tome.” 

Inovativne ideje mladih pokazuju da su moguće promjene kada je riječ o društvenim problemima koje su mladi prepoznali. Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT zahvaljuju se svim mladim ljudima koji su predstavili svoje ideje i ponudili rješenja za svoje zajednice.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Future 4 YouTH: Za bolje društvo i podršku mladima!

Da su programi usmjereni na mlade koji teže da integriraju učenje o...

Lokalne građanske inicijativeRad s mladimaUMID

Mladi lideri u zajednici: Susreti koji grade mostove među mladima

Polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Amina Bašić, pokrenula je inicijativu pod...