Istraživačko novinarstvo i korupcija u fokusu Kafe sa..

Protiv korupcije se boriš kada progovoriš“ bila je tema „Kafe sa…“ koja je organizovana u okviru šestog modula Institutove obuke „Uči, misli i djeluj“ (UMiD) u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica na Ilidži.

Gošće Kafa sa… bile su novinarke Renata Radić-Dragić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i Nermina Kuloglija iz Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN).

Novinarke su predstavile svoj rad i aktivnosti novinarskih organizacija iz kojih dolaze te su polaznicima obuke pružile više informacija o istraživačkim pričama o korupciji na kojima svakodnevno rade. Mladi su u interakciji sa gošćama imali priliku saznati nešto više o istraživačkom novinarstvu te izazovima sa kojima se suočavaju novinari u radu na pričama o korupciji i kriminalu u BiH.

U razgovoru sa Nerminom i Renatom mladi su naučili više o ulozi koju imaju novinari u borbi protiv korupcije i koruptivnih radnji u BiH kao i ulozi mladih u sprječavanju i prijavljivanju korupcije nadležnim tijelima. Bila je ovo prilika da i mladi podijele lične primjere suočavanja sa korupcijom u svojim lokalnim sredinama i problemima koje imaju kada dođu u situacije da se od njih traži mito i pristanak na koruptivne radnje.

Živimo u društvu u kojem je svakodnevna pojava da čujemo ili svjedočimo nekom vidu korupcije, mita i sličnih stvari. Ranije nisam imao priliku da se susrećem sa osobama koje direktno istražuju, pišu, pozivaju institucije da djeluju kada je korupcija ili kriminal u pitanju, pa čak i po cijenu svog života. Hvala sagovornicama, ali i njihovim redakcijama što naše društvo pokušavaju očistit od pojedinaca ili grupa koje nas uništavaju, izjavio je Admir Pivić učesnik obuke UMiD.

Bila je ovo prilika da i mladi podijele lične primjere suočavanja sa korupcijom u svojim lokalnim sredinama i problemima koje imaju kada dođu u situacije da se od njih traži mito i pristanak na koruptivne radnje.

Slika 1

Marko Bašić, jedan od učesnika, istakao je da su gošće bile sjajne govornice i sagovornice.

Primjetno je da imaju dosta iskustva i rado su ga podijelile sa nama. Bilo je interaktivno, što je takođe važno za dinamiku sesije i vrijeme je prošlo veoma brzo. Korupcija je jedan od vodećih problema današnjice, kojim su nažalost obuhvaćeni ne samo mladi, već sve generacije. Svakodnevno joj svjedočimo, često i u njoj učestvujemo, a da toga zapravo nismo ni svjesni. Smatramo da je čokolada znak pažnje ili da novac koji damo za uslugu čije se izvršenje podrazumijeva garantuje sigurnost i spokoj. Kao pojedinci ne možemo iskorijeniti korupciju, ali kada bi svi koji su bili njene žrtve ili svjedoci uz dokazni materijal prijavili nadležnim institucijama ili tražili savjet od nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv korupcije vjerujem da bi se u dogledno vrijeme napravio određen pomak, ističe Marko.

Institut za razvoj mladih KULT od septembra 2021. godine aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo u okviru koje, u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo analizira mjere o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Kantona Sarajevo, te zagovara usvajanje politika upravljanja sukobom interesa za javne institucije u Kantonu Sarajevo. 

Inicijativa se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Inicijativa nastoji privući pažnju javnosti, a posebno mladih i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije za borbu protiv korupcije. Institut će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom radionica i novih aktivnosti usmjerenih prema edukaciji mladih o korupciji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *