U Sarajevu održan okrugli stol: “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika”

Institut za razvoj mladih KULT organizirao je danas u hotelu Hills na Ilidži prvi u nizu okrugli stol pod nazivom „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“. Ovaj okrugli stol dio je inicijative „Networking Young Entrepreneurs“ unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Bila je ovo prilika za susret i razmjenu znanja, iskustava i ideja, umrežavanje mladih preduzetnika koji su pokrenuli i već vode vlastiti biznis, te otkrivanje ključnih problema u razvoju preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Upravo mladi preduzetnici su sa učesnicima podijelili priče o svom preduzetničkom putu, sa posebnim naglaskom na izazovima sa kojima se sada susreću u vođenju tih biznisa i radu na njihovoj dugoročnoj održivosti. Konstruktivnom dijalogu o tome kako unaprijediti poslovni ambijent za mlade ljude spremne na poduzetničke poduhvate u BiH su doprinijeli i relevantni predstavnici institucija vlasti, akademskog, privrednog i nevladinog sektora.

Okrugli sto Hills 4

Istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT koje je provedeno prošle godine i u kojem su učestvovala 3132 ispitanika iz cijele države o stanju i potrebama mladih u BiH, pokazuje da 50% mladih ljudi je voljno pokrenuti vlastiti biznis, ali i da nemaju mogućnosti za to. Također, 13% mladih je pokrenulo određene aktivnosti za pokretanje biznisa ili su već pokrenuli biznis. Ovi podaci su ohrabrujući i daju nam motiv da pomognemo mladim ljudima u BiH da se odvaže u preduzetnički svijet i da zajednički osmislimo sa institutcijama i vlastima odgovarajuće mjere podrške. Više od 50% mladih smatra da  su im primarno potrebna finansijska sredstva. Na drugom mjestu je savjetodavna ili mentorska podrška, odnosno pomoć mladim ljudima da krenu u preduzetnički svijet, te da njihov biznis bude dugoročno održiv. Institucije vlasti su u proteklih par godina prepoznale volju mladih ljudi, rekla je Ajka Rovčanin, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

Okrugli sto Hills 6

Inače, na ovom okruglom stolu, kroz panel diskusije razgovarano je o sljedećim ključnim temama:

Koji su najveći izazovi mladih preduzetnika u vođenju biznisa i kako ih prevazići?

Panelisti su bili: Nihad Čaušević (Mobler 33), Sabina Viteškić (Općina Ilidža), Senajid Đozo (Fondacija Impakt) i Zerina Selimović (Institut za razvoj mladih KULT).

Kako umrežavanje mladih preduzetnika može doprinijeti održivosti njihovih biznisa?

Panelisti su bili: Nermin Šehić (Tershouse), Medina Medić (Općina Novo Sarajevo), Faruk Hadžić (ekonomski stručnjak) i Ismar Lačević (MarketMakers).

Zaključak ovih panela je da finansijska podrška nije nužno znak da će biznis uspjeti te da će biti dugoročno održiv. Istaknuto je da su finansijska sredstva bitna, ali da su savjetodavna podrška i vizija ipak ključne na putu da bi biznisi u konačnici bili uspješni i dugoročno samoodrživi. Kao ostali bitni faktori za razvoj biznisa prepoznati su neformalno obrazovanje i jačanje preduzetničkih vještina.

Okrugli sto Hills 5

Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao na panel diskusiji na kojoj smo razgovarati o samoodrživosti biznisa mladih ljudi. Statitstika nije na strani kod pokretanja novih biznisa, da će kroz određeni vremenski period takvi biznisi i opstati. Bitno je podijeliti iskustva i znanja, te različite vizije koje su prisutne i u mnogim drugim zemljama. Umrežavanje je jedan od ključnih faktora uspjeha za razvoj održivosti biznisa u periodu koji dolazi. Finansijska sredstva su uvijek značajan faktor u donošenju odluka da li će uopće pokrenuti biznis ili ne. Postoje mnoge organizacije koje imaju razvijenu strategiju podrške, o čemu smo danas i razgovarali. Administrativne barijere su prisutne  kod pokretanja biznisa u BiH, ali uz dobar plan i ulogu lokalne zajednice, moguće je olakšati takvu vrstu problema i procesa na samom početku. U svakoj krizi su se izrodila nova inovativna rješenja koja su dovodila do novog napretka, a vjerujemo da će tako biti i sada, istakao je Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak i analitičar.

U okviru projekta je u toku i Istraživanje problema i potreba biznisa mladih preduzetnika, kako bi se identificirali ključni izazovi s kojima se mladi preduzetnici/ce samostalno osnovanih ili naslijeđenih biznisa svakodnevno susreću u njihovom vođenju, te uočile ključne potrebe za daljnji napredak i razvoj.

Okrugli sto Hills 1

Nakon Sarajeva, okrugli stolovi sa istom tematikom će se organizirati i u Mostaru, Banja Luci i Doboju.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do jula 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...