Institutovi Uči, Misli i Djeluj! programi obuke na regionalnoj konferenciji povodom Evropske godine vještina

Institut za razvoj mladih KULT dugi niz godina provodi programe obuke namijenjene mladima, ali i onima koji svojim profesionalnim angažmanima čine svojevrsnu mrežu podrške: stručnim saradnicima za rad s mladima (omladinskim radnicima), omladinskim političkim liderima, službenicima za mlade, ali i nastavnim i stručnim osobljem škola.

Svaki od Uči, Misli i Djeluj! (UMiD) programa obuke prilagođen je kontekstu u kojem se polaznici nalaze i u kojem rade, istovremeno stavljajući najveći fokus upravo na vještine i znanja koja su neophodna za kvalitetan pristup u radu s mladima. Obuke se zasnivaju na interaktivnim pristupima polaznicima korištenjem metoda neformalnog obrazovanja što predstavlja nadopunu formalnom obrazovanju i daje određenu fleksibilnost koja omogućava lakše praćenje savremenih trendova u radu s mladima.

U posljednjih 18 godina često čujemo da polaznici obuka, posebno mladi ljudi, tvrde kako im je jednogodišnje UMiD iskustvo promijenilo život pružajući im priliku da vrednuju, prepoznaju i razvijaju vlastite vještine koje su im neophodne kako bi u budućnosti bili bolji lideri u svojim zajednicama.

Na poziv Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine Institut je u okviru 7. Regionalne EPALE konferencije posvećene Evropskoj godina vještina, kao primjer dobre prakse predstavio svoj rad sa mladima i akterima u mreži podrške mladima u polju razvoja i jačanja specifičnih vještina kroz programe obuka. Konferencija je okupila preko 100 učesnika iz oblasti obrazovanja odraslih iz regiona. Stručnjaci iz šest zemalja regiona imali su priliku da tokom dva dana konferencijskog programa razmijene dobre prakse i iskustva učešćem u radionicama i panel diskusiji, steknu nova znanja o evropskim politikama u oblasti obrazovanja odraslih i godini vještina, kao i da osnaže saradnju na regionalnom nivou.

Regionalnu EPALE konferencija organizirala je, u okviru projektnog ciklusa EPALE 2022-2024, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Državni tim za podršku (NSS) EPALE Bosna i Hercegovina u saradnji sa NSS EPALE timovima iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...