Mladi lideri u zajednici: Z(j)enica Bosne je spoj tradicije i solidarnosti

U srcu Bosne, u gradu Zenici, polaznice obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Indira Agić i Vildana Huseinspahić pokrenule su insiprativnu lokalnu građansku inicijativu pod nazivom Z(j)enica Bosne koja je usmjerena na borbu protiv vršnjačkog nasilja i promicanje kulturne historije grada Zenice, a inicijativa je proizašla iz Indirine i Vildanine strasti za stvaranjem pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici.

Jedan od ključnih ciljeva inicijative bio je angažman u borbi protiv vršnjačkog nasilja gdje su Indira i Vildana sa posebnom pažnjom pristuple ovoj temi, istražujući njene uzroke, prevenciju, načine prijavljanja te posljedice koje vršnjačko nasilje ima za mentalno zdravlje. Kroz organizovane radionice, predavanja, i otvorene razgovore u saradnji sa stručnjacima, polaznice su podizale svijest među mladima o ozbiljnosti vršnjačkog nasilja, te kako zajedno mogu raditi na kreiranju sigurnog okruženja za svakoga.

Posebno značajna bila je i aktivnost turističke ture kroz Zenicu, koja je omogućila mladima da se povežu sa kulturnom historijom grada. Ovaj pristup ne samo da je obogatio njihovo znanje o lokalnoj zajednici, već je pružio i priliku za jačanje osjećaja pripadnosti i zajedništva. Upoznavanje s kulturnim naslijeđem grada može biti snažan alat u oblikovanju identiteta mladih i poticanju njihove odgovornosti prema zajednici.

Inicijativa je dala mogućnost mladima da izraze svoje misli, osjećaje i vizije o zajednici u kojoj žive kroz organiziranje literarnog konkursa o temi „Zajednica – po mojoj mjeri“ gdje su mladi imali priliku podijeliti svoje perspektive kroz kreativan izraz.

Z(j)enica Bsne nije samo odražavala želju za suzbijanjem negativnih pojava, već i izgradnju pozitivnog društva temeljenog na solidarnosti, razumijevanju i poštovanju.

Indirina i Vildanina posvećenost za pozitivne promjene kroz edukacije, kulturnu raznolikost i stvaralaštvo mladih je primjer kako mladi mogu biti uzor i putokaz za sve zajednice koje žele izgraditi bolje sutra kroz aktivno sudjelovanje i podršku mladih.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s omladinskim udruženjem REaktiv iz Zenice, uz finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...