Mladi lideri u zajednici: Z(j)enica Bosne je spoj tradicije i solidarnosti

U srcu Bosne, u gradu Zenici, polaznice obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Indira Agić i Vildana Huseinspahić pokrenule su insiprativnu lokalnu građansku inicijativu pod nazivom Z(j)enica Bosne koja je usmjerena na borbu protiv vršnjačkog nasilja i promicanje kulturne historije grada Zenice, a inicijativa je proizašla iz Indirine i Vildanine strasti za stvaranjem pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici.

Jedan od ključnih ciljeva inicijative bio je angažman u borbi protiv vršnjačkog nasilja gdje su Indira i Vildana sa posebnom pažnjom pristuple ovoj temi, istražujući njene uzroke, prevenciju, načine prijavljanja te posljedice koje vršnjačko nasilje ima za mentalno zdravlje. Kroz organizovane radionice, predavanja, i otvorene razgovore u saradnji sa stručnjacima, polaznice su podizale svijest među mladima o ozbiljnosti vršnjačkog nasilja, te kako zajedno mogu raditi na kreiranju sigurnog okruženja za svakoga.

Posebno značajna bila je i aktivnost turističke ture kroz Zenicu, koja je omogućila mladima da se povežu sa kulturnom historijom grada. Ovaj pristup ne samo da je obogatio njihovo znanje o lokalnoj zajednici, već je pružio i priliku za jačanje osjećaja pripadnosti i zajedništva. Upoznavanje s kulturnim naslijeđem grada može biti snažan alat u oblikovanju identiteta mladih i poticanju njihove odgovornosti prema zajednici.

Inicijativa je dala mogućnost mladima da izraze svoje misli, osjećaje i vizije o zajednici u kojoj žive kroz organiziranje literarnog konkursa o temi „Zajednica – po mojoj mjeri“ gdje su mladi imali priliku podijeliti svoje perspektive kroz kreativan izraz.

Z(j)enica Bsne nije samo odražavala želju za suzbijanjem negativnih pojava, već i izgradnju pozitivnog društva temeljenog na solidarnosti, razumijevanju i poštovanju.

Indirina i Vildanina posvećenost za pozitivne promjene kroz edukacije, kulturnu raznolikost i stvaralaštvo mladih je primjer kako mladi mogu biti uzor i putokaz za sve zajednice koje žele izgraditi bolje sutra kroz aktivno sudjelovanje i podršku mladih.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s omladinskim udruženjem REaktiv iz Zenice, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...