Inspirativan i motivirajući događaj u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra svake godine. U susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, Institut za razvoj mladih KULT večeras je organizirao događaj „Kafa sa Vedranom Zubićem i Namirom Ibrahimovićem: Obrazovanjem protiv korupcije“. Vedran Zubić i Namir Ibrahimović su profesori poznati javnosti i omiljeni među mladima. Oni kroz svoj rad i aktivnosti ukazuju na korupciju u društvu.

Zahvaljujući ovom događaju, mladi su dobili još jednu priliku slušati o korupciji i pitati sve što ih zanima. „Kafi sa…“ prethodila je interaktivna radionica za učesnike. Na vrlo zanimljiv način, profesori Vedran Zubić i Namir Ibrahimović prenijeli su svoja znanja i iskustva mladima.

Radionica

„Jedan od problema jeste upravo to što danas sve što se napiše u redu je, svaki rad je prihvaćen, ukoliko imate novac. Ali, korupcija nije samo finansijki dio, mnogo je gora varijanta moralne korupcije, kada trebamo osobu koja kritički promišlja, a sputavamo je u tome. Prvo treba stvoriti temelje za kvalitetno obrazovanje, koje će djecu usmjeravati da razmišljaju i imaju kritički stav. Tada će biti mnogo lakše boriti se protiv korupcije“, istakao je profesor Vedran Zubić.

Reforma obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini mora stvoriti transparentna pravila i procedure kojima bi se suzbila korupcija, ali stvorio i efikasan sistem edukacije mladih kroz postojeće planove i programe ili uvođenjem novih.

„Ni jedan društveni problem se, nažalost, ne izučava u obrazovnom sistemu. Od učenika se zahtjeva usvajanje velike količine informacija koje su predviđene po nastavnom planu i programu. Korupcija postoji u svakom segmentu našeg društva, pa tako i u obrazovanju. Mladi nažalost u školama ne uče da kritički promišljaju, a to je ono što bi u velikoj mjeri pomoglo u rješavanju široko rasprostranjenog problema, korupcije, u Bosni i Hercegovini“, rekao je profesor Namir Ibrahimović.

Korupcija slika 3

Profesori Zubić i Ibrahimović zaključili su da bi učenici trebali imati jednaka prava da misle i govore s onima koji im predaju, jer je samo na takav način moguće približiti se mladima i raditi na ovom problemu.

Kerim Tahirbegović, jedan od učesnika, rekao je kako mu se posebno svidjela interaktivna radionica i to što su svi koji su željeli, imali priliku da postave pitanja. Također, naglasio je kako je na ovom događaju usvojio brojne vrijedne informacije, zahvaljujući opuštenoj atmosferi i prilici da razgovara sa profesorima i mladima.

Korupcija slika 2

Mladi su i na ovoj „Kafi sa…“ pokazali veliko interesovanje za temu korupcije, a dokaz tome su i brojna pitanja. Jako je važno biti blizak sa mladima i razgovarati, kako bi kroz svakodnevnu razmjenu informacija učili o korupciji i bili motivirani da djeluju.

Ovaj događaj je dio aktivnosti u okviru inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo koju realizira Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske te nastoji privući pažnju javnosti, ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *