Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest je da od danas imamo nove mlade stručnjake – ne samo da vam daju odgovore na ovo pitanje nego i da vas upute u najbolji način kako to ostvariti. Ovi mladi su od 19. do 21. novembra 2023. g. svoje vještine usavršavali kroz radionicu koju je Institut za razvoj mladih KULT organizirao za mlade iz 13 lokalnih zajednica: Bihać, Centar Sarajevo, Gacko, Goražde, Gradiška, Istočno Sarajevo, Mostar, Novo Sarajevo, Prozor – Rama, Prijedor, Rudo, Ugljevik, i Vitez

Radionica „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, treća po redu aktivnost koju je Institut za razvoj mladih KULT organizirao u okviru projekta „Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica“, okupila je preko 20 mladih koji su nakon Ljetnog kampa aktivizma u zajednici u augustu ove godine nastavili biti aktivni, usavršavati se, tražiti nove prilike i usvajati nova znanja za pokretanje promjena u svojim zajednicama.

Ovi mladi ljudi, i obični i neobični istovremeno, jednako dobro znaju razgovarati, učiti, zabavljati se i družiti, biti podrška drugima, kao i zalagati se za sebe i druge te tražiti ostvarenje svojih prava. Oni su sposobni, motivirani, proaktivni, organizirani, izvori dobrih ideja, imaju viziju bolje sadašnjosti i budućnosti, a znaju kako okupiti mlade u svojoj zajednici i inicirati promjene.

I baš takvi, obični, a drugačiji, oni su ti koji ne uzmiču pred izazovima sa kojima se susreću, nego razmišljaju o promjenama u zajednici kojima će ostvariti svoju viziju za boljim životom.

Institut za razvoj mladih KULT još jednom je imao zadovoljstvo odgovoriti na potrebe mladih te kroz praktičan rad podijeliti najbolje prakse i podržati ove mlade aktiviste da unapređuju svoje vještine i znanja o aktivnom učešću u procesima donošenja odluka, saradnji i komunikaciji sa lokalnim vlastima, promoviraju aktivizam, volontiranje i pokretanje inicijativa, i da na ovaj način zajedno budemo dio dobrih priča koje će ovi mladi ispisati u svojim zajednicama.

Radionica i trening  „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“ organizirana je okviru projekta „Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica“ koji je podržan u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 kojeg finansira Evropska unija i sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *