Capacity Building Works

Jedinice lokalnih samouprava u BiH su, kroz svoje razvojne strategije, strategije prema mladima ili druge strateške dokumente, uglavnom prepoznale neophodnost i važnost usmjeravanja sredstava podrške programima, projektima, inicijativama i aktivnostima koje za cilj imaju unaprjeđenje položaja mladih, a imajući u vidu negativne trendove i statistike koje govore o brojnim problemima i izazovima sa kojima se mladi susreću u BiH. Međutim, istraživanja su pokazala da se sredstva, koja JLS usmjeravaju nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima mladih, vrlo često dodjeljuju netransparentno, za aktivnosti i projekte koji nisu usklađeni sa stvarnim potrebama, te bez praćenja i evaluacije postignutih rezultata. Također, lokalne nevladine organizacije koje uspiju dobiti grantovska sredstva, su često nedovoljno organizacijski razvijene i nemaju dovoljno kapaciteta. Fokus stavljaju isključivo na provođenje projekata i ne investiraju napore u organizacijski rast i razvoj. Nemaju definirane finansijske i administrativne procedure, ponekad ne djeluju ni u skladu sa zakonskim okvirom, nemaju strateški plan i ne jačaju kapacitete svojih uposlenika. Zato, takve organizacije ne opstaju i zatvaraju se, čime i rezultati koje su stvarali u lokalnoj zajednici gube na kontinuitetu.

Inicijativa pomaže jedinicama lokalne samouprave da uspostave i poboljšaju svoje sisteme i procedure dodjele sredstava nevladinim organizacijama za pitanja mladih, odnosno, da ih učine više transparentnim, strukturiranim i usmjerenim na finansiranje mjerljivih rezultata u zajednici. Sa druge strane, nevladinim organizacijama, koje iako poznaju potrebe mladih u lokalnoj zajednici, pomaže da unaprijede svoje interne kapacitete za programsko i finansijsko upravljanje i ulože veće napore u svoj organizacijski rast. Uspostavljanje modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, kao i dodjela sredstava za jačanje nevladinih organizacija, će ciljano i mjerljivo doprinijeti rješavanju problema mladih kako u lokalnim zajednicama, tako i u BiH.

Kontakt osoba u programu:

Ajka Rovčanin

tel: +387 33 778 762

ajka.rovcanin@kultbih.org

Inicijativu Capacity Building Works podržava Vlade Švicarske, a provodi je Institut za razvoj mladih KULT. 

Ovaj sadržaj objavljen je u okviru inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlada Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih u BiH. Sadržaj kao i prikazani nalazi ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *