Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini udružili su snage kako bi mladima i idejama odabranim za učešće u ovogodišnjem Youth Innovation Award-u pružili inspirativno iskustvo u vidu praktične obuke namijenjene oblikovanju i konkretiziranju predloženih ideja – Boost Innovation treninga.

Boost Innovation trening okupio je motivirane i kreativne mlade ljude koji razmišljaju izvan okvira, pažljivo promatraju svoje okruženje i nude inovativna rješenja za probleme koje prepoznaju.

Mirza Avdić iz Vogošće prijavio se sa svojom kolegicom Aldijanom Hodžić u želji da predstavi Hybri – energetski efikasan bojler koji, koristeći obnovljive izvore energije, povoljno utiče na zaštitu okoliša.

„Učestvovanje u Boost Innovation treningu za mene je predstavljalo intenzivan kurs koji je potpuno transformirao moj pristup ideji, ali i preduzetništvu. Tokom ovog programa, detaljno smo istraživali sve ključne aspekte razvoja i vođenja start up-a. Imali smo privilegiju da direktno komuniciramo sa stručnjacima iz ove oblasti, razmjenjujući dragocjene savjete i strategije. Ova obuka je pružila jasno strukturiran put od samog začetka ideje do praktične realizacije u poslovnom svijetu,“– kazao je Mirza.

Polovinom decembra mladi će imati priliku da svojih devet ideja predstave stručnom žiriju, pred kojim je težak zadatak odlučiti koje tri ideje će dobiti mentorsku i finansijsku podršku.

Azra Hodžić iz Sarajeva prijavila je ideju kreiranja društvene igre koja bi korisnicima pomogla da bolje razumiju svoju ulogu u konfliktnim situacijama i procesima izgradnje mira, a onda i bolje reaguju u ovakvim situacijama.

„Ovaj trening je zaista odličan. Pored toga što smo naučili kako predstaviti našu ideju na najzanimljiviji način, a pri tom reći sve potrebne informacije, trening je bio motivirajući. Kroz ovo iskustvo, moje kolege i ja smo dobili potvrdu da rješenja i ideje koje imamo u glavi vrijede, samo nam je potrebna prilika i kanal kroz koji ih možemo realizirati,“ istakla je Azra.

Ena Bratovčić iz Tuzle u #YIA2023 učestvuje u timu sa kolegicama Nurom Efendić i Sarom Hinović, te je ideja koju predstavljaju vezana za kreiranje aplikacije čija je namjena promoviranje ekološki prihvatljivog načina života kroz razne opcije.

„Prije svega jako sam zadovoljna organizacijom, ljubaznošću i željom za rad svih koji su učestvovali u realizaciji Boost Innovation treninga i čitavog projekta. Pored toga što sam proširila svoje prijašnje znanje o poduzetništvu, naučila sam i mnogo novih stvari. Količina lijepog iskustva koju sam doživjela za ova 3 dana je neopisiva i svakome bih preporučila da se okušaju u ovome. Kao što je naša predavačica Erna rekla, ne možemo ništa izgubiti, a možemo mnogo dobiti,“ zaključila je Ena.

Boost Innovation trening početak je nove ovogodišnje avanture u kojoj učestvuje 15 mladih osoba. Početkom decembra, zajednica će imati priliku da čuje sve odabrane ideje i da glasanjem podrži svog favorita.

YOUTH INNOVATION AWARD drugu godinu zaredom organiziraju i provode Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH pružajući tako priliku i podršku mladima da njihove inovativne ideje postanu zajednička bolja budućnost svih nas.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...