UMiD 15: Ljetna škola je nevjerovatno iskustvo!

Polaznice i polaznici petnaeste generacije “Uči, Misli i Djeluj!” obuke za omladinske lidere/ice boravili su u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica u periodu od 19-25.7.2020. godine gdje su u okviru ljetne škole ove obuke imali priliku učiti o ljudskim pravima, samoosnaživanju i rješavanju sukoba.  Kroz interaktivne vježbe, radionice, iskustveno učenje i dodatne sadržaje 18 mladih iz 16 lokalnih zajednica pomjerali su svoje vlastite granice.

Utiske sa ljetne škole podijelio je Kemal Oračević, polaznik iz Bihaća:

Ljetna škola UMiD-a 15 je meni lično najbolje iskustvo ovog ljeta. Naučio sam dosta o sebi, što je preduslov za učenje o drugima. Sedam dana smo zajedno plakali, smijali se, sukobljavali, a u suštini smo rasli zajedno. Definitivno nisam ista osoba kakva sam bio pri dolasku na ljetnu školu i sad. Osjećam se spremnije za izazove koje život pruža. Možda naravno ne uspijem nikada savladati sve, ali sam naučio kako da se nosim s tim, a opet hodam podignute glave. Najviše mi se dopao modul samoosnaživanja, jer je upravo to meni lično najviše falilo. UMiD obuku smatram, kako i izvršni direktor Instituta, Jasmin Bešić kaže, prilikom koju sam morao ugrabiti i hvala Bogu što jesam. Neizmjerno mi je drago što sam dio ove priče.

Tokom ljetne škole organiziran je izlet u rezervat prirode Vrelo Bosne, te studijska posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.

Prvi korak samog ulaza u Muzej ratnog djetinjstva odisao je težinom, boje zida su vam stavile na početku teret da iza crnog platna ulazite u kožu osoba koje su proživjele strah i trepet. Ja sam se, na svu sreću, rodio godinu dana prije kraja rata i nemam uspomene na taj period, ali ušavši iza platna to više nisam bio ja, bio sam svi oni koji su podjelili svoje priče. Dok sam prolazio sve te teške uspomene posebno su mi pažnju privukle tri stvari – violina, kaseta AC-DC i pismo djece koja su obavjestila svoje drugove da je njihov pas još živ. Ove uspomene su mi pokrenule suze i pomogle mi da spoznam da i u najtežim situacijama male stvari su donose sreću i radost. – rekao je Adin Midžić iz Brčkog.

MRD 1

U okviru modula o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti gostujući na Kafi sa… svoju uspješnu priču pričala je Azra Numanović, generalna sekretarka SFK 2000 Sarajevo, koji je najuspješniji bosanskohercegovački ženski fudbalski klub, te je dobitnik brojnih nagrada. Takođe, SFK 2000 je jedini fudbalski klub u svijetu koji je 18 puta uzastopno osvojio naslov prvaka države. Azra je učestvovala u organiziranju UEFA Lige prvaka za žene u Sarajevu, a sa polaznicima UMiD-a 15 razgovarala o brojnim uspjesima svoga tima, položaju žena u fudbalu kod nas i u svijetu, te značaju i razvoju ženskog fudbala u bosanskohercegovačkom društvu.

Kako bismo uključili fizičku aktivnost, te iskoristili potencijale obližnjeg parka, a ujedno čuli još jednu inspirativnu priču organizirali smo Kafu sa… Adinom Pinjom, freelancerom i aktivistom iz Travnika koji je polaznicima govorio o svom aktivističkom putu od malog Adina iz Travnika, do Adina građanina svijeta koji i dan-danas donosi promjene i inovacije u svoju lokalnu zajednicu. Ovaj mladi čovjek je polaznicima demonstrirao značaj strpljenja i upornosti u svemu što rade na primjeru slackline-a za koji je certificirani trener.

Adin Pinjo 2

Robert Ružnić je podijelio svoje utiske:

Slackline radionicom sam stvarno oduševljen, obzirom da sam dugo imao želju da se okušam u tome, ali nisam imao prilike. Za mene je to bilo pravo osvježenje ljetne škole, naročito nakon cjelodnevnog učenja. Posebno mi je drago što smo kao grupa mogli učiti neku novu vještinu i pomoći jedni drugima da lakše savladamo izazov, te se tako lakše povežemo i budemo podrška drugim ljudima kad odluče izaći iz komfor zone.

Polaznici UMiD-a 15 su na Kafi sa… ugostili i izvršnog direktora Instituta za razvoj mladih KULT, gosp. Jasmina Bešića koji je sa mladim ljudima razgovarao o aktivnostima koje Institut provodi, planovima za budućnost, te ciljevima i njihovom značaju. Uloga omladinskih lidera i liderica u lokalnim zajednicama je veoma značajna, te je Jasminova priča motivirala mlade ljude da razmišljaju u kom pravcu žele da rastu u službi svojih vršnjaka i zajednica.

Hana Hodzic ljetna skola

Hana Hodžić, polaznica iz Cazina kaže da bi svoje iskustvo sa ljetnom školom skromno opisala kao nevjerovatno.

Tokom ovih 6-7 dana, koliko je trajala ljetna škola obrađivali smo teme vezane za samoosnaživanje, ljudska prava i sukobe. Smatram da su ove teme izuzetno važne za svakog pojedinca, a samim tim i društvo, ali o njima ne učimo u formalnom obrazovanju, a malo se spominju i kod kuće. To je rezultiralo društvom u kom je plakanje sramota, društvom koje ne poznaje svoja osnovna ljudska prava i koje se konstantno i na razne načine sukobljava. Sretna sam što sam zajedno sa ostalim polaznicima i polaznicama kroz praktičan rad dosta naučila o emocijama, o našim osnovnim ljudskim pravima, o važnosti komunikacije i načinima rješavanja sukoba. Tokom 6 predivnih dana smo se zajedno smijali, plakali, raspravljali se i rješavali rasprave… Kroz sve to mnogo sam naučila o sebi i o drugima te samo mogu reći da sam jako ponosna na sebe i na ostatak grupe. Na mene je ljetna škola ostavila velik utisak kao predivna uspomena, ali i kao važno životno iskustvo. Već rekoh – nevjerovatno!

Uči, Misli i Djeluj! obuka za omladinske lidere i liderice UMiD 15 organizira Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave