UMiD 15: Javno zagovaranje u teoriji i praksi

Da ih restriktivne mjere i pandemija koja je onemogućila mnoge stvari nisu zaustavili u namjeri da uče i razmjenjuju iskustva dokaz su polaznici/e petnaeste generacije Uči, Misli i Djeluj! (UMiD) obuke za omladinske lidere/ice.

Interaktivni pristup, inovativni alati i fokusiranost, te spremnost polaznika/ca na učešće tokom sva tri dana rezultirali su znanjem iz oblasti javnog zagovaranja i lobiranja.

Da bi neko bio dobar zagovarač/ica neophodno je da poznaje sistem vlasti prema kom zagovara, te da posjeduje određene vještine, ali i tehnike koje će povećati uspješnost zagovaračke akcije. Kako samo znanje nije dovoljno ukoliko nije praktično primjenjivo, polaznici/e su tokom praktičnog dijela modula kreirali svoje zagovaračke kampanje u okviru koju su identifikovali probleme i rješenja koja žele zagovarati.

„Tema javnog zagovaranja i lobiranja mi se uvijek činila kao nešto što je teško za razumjeti i primijeniti. Međutim, kroz ovaj modul na jednostavan način nam je približena tema javnog zagovaranja i lobiranja zahvaljujući odličnom pristupu trenerice, gledanju poučnih videa o temi i praktičnom radu u grupama. Na fakultetu koji pohađam održavaju se online predavanja koja i nisu tako interaktivna, a praktičnog rada nažalost nema, tako da je ovaj modul premašio moja očekivanja i bio pravo osvježenje u moru online predavanja”, kaže Hana Hodžić, polaznica iz Cazina.

Institut za razvoj mladih KULT redovno organizira Kafe sa… kroz koje osigurava smislene susrete inspirativnih i uspješnih Bosanaca/ki i Hercegovaraca/ki sa grupama mladih ljudi kako bi podijelili svoje iskustvo, ideje i razmišljanja. Gošća ovog modula bila je gospođa Nejra Neimarlija Roić koja je polaznicima/ama govorila o svom učešću u zagovaračkoj inicijativi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Zakon o PDV-u) koja je aktuelna još od 2016. godine.

Kafa sa Nejra Neimarlija Roić 4

„Zagovaračka inicijativa vezana za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, u domenu naplate PDV-a po naplaćenim, a ne izdanim fakturama, za preduzeća s godišnjim prometom do milion KM, dobar je primjer zagovaračke kampanje, kroz koju mladi mogu shvatiti zagovaračke procese. Od planiranja zagovaračke aktivnosti do cjelokupnog procesa zagovaranja, kao i o odgovornostima zagovarača, mladima je približeno zagovaranje, na način kako se ono odvija u praksi“, ističe Nejra.

Peti modul UMiD 15 obuke održan je u periodu od 28-30.5.2020. g. putem online platforme ZOOM.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave