ZAPOŠLJIVOST MLADIH I PREDUZETNIŠTVO – Ključni izazovi u izradi politika na Zapadnom Balkanu

 

„Zapošljavanje i preduzetništvo mladih – Ključni izazovi u izradi politika na Zapadnom Balkanu“ sastoji se od četiri regionalna sažetka politika koji pružaju uvid u važne aspekte zapošljavanja i preduzetništva mladih: zapošljivost mladih, aktivne mjere zapošljavanja mladih, stvaranje okruženja za razvoj preduzetništva mladih i cjeloživotno preduzetničko učenje. Na osnovi analitičkog izvještaja i regionalnih i državnih konsultacija s predstavnicima javnog sektora, privrednog sektora i organizacija civilnog društva, ovaj dokument navodi glavne izazove u izradi politika na ovim poljima u državama Zapadnog Balkana. Nakon pregleda izazova, sva četiri sažetka politika sadrže i niz preporuka, a elektronsku verziju publikacije na bh. jezicima možete preuzeti ovdje.

Pojedinačni regionalni izvještaji i sažeci politika o zapošljivosti mladih, aktivnim mjerama zapošljavanja mladih, stvaranju okruženja za razvoj preduzetništva mladih i cjeloživotnom preduzetničkom učenju na Zapadnom Balkanu mogu se preuzeti na engleskom jeziku, na web stranici inicijative: https://www.web4yes.eu/publications/.

Sažeci politika i regionalni izvještaji nastali su u sklopu aktivnosti projekta „WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih“ koji je podržan u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2016 – 2017. – Konsolidacija regionalnih tematskih mreža organizacija civilnog društva, od strane Evropske komisije.

Ovaj projekt je regionalna inicijativa namijenjena iznalaženju inovativnih pristupa kako bi se mladima na Zapadnom Balkanu ponudile prilike za unapređenje zapošljivosti ili zaposlenje. Projektni koordinator je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu su Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (Crna Gora), NVO Lens (Kosovo*), Udruženje Beyond Barriers (Albanija), Institut za razvoj mladih KULT (Bosna i Hercegovina), Nacionalni omladinski savjet Makedonije (Sjeverna Makedonija) i Olof Palme International Center (Švedska). Više informacija o projektu dostupno je na web stranici http://www.web4yes.eu/.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...