Održan drugi sastanak radne grupe za izradu Strategije prema mladima Grada Visoko

Prema procjenama broja stanovnika za 2018. godinu koje objavljuje Federalni zavod za statistiku, u Visokom živi 8.206 mladih osoba. Mladi čine oko 21% ukupnog stanovništva Grada Visoko. U ponedjeljak, 21.10.2019. g. održan je drugi sastanak radne grupe za izradu Strategije prema mladima u ovom gradu. 

Visoko se kao i većina zajednica u BiH suočava sa konstantinim smanjenjem broja mladih. Rezultati istraživanja problema i potreba mladih u Gradu Visoko, koje je urađeno za potrebe izrade Strategije prema mladima, pokazali su da od ukupnog broja mladih u Gradu Visoko oko 31% su jako zainteresirani za privremeni ili trajni odlazak u inostranstvo iz bilo kojeg razloga, dok je oko 29% onih koji su donekle zainteresirani. Mladi iz Visokog većinom žive u stanu/kući koja nije u njihovom vlasništvu, najčešće sa roditeljima, a samo oko 11% mladih je u braku, dok svega 9,5% ih ima djecu, najčešće jedno dijete. 

Analiza prikupljenih podataka mapirala je probleme koje mladi smatraju važnima, te je dalje neophodno definirati prioritetne oblasti i planirati konkretne aktivnosti koje će pomoći u rješavanju tih problema. Upravo su to naredni koraci dogovoreni na drugom sastanku radne grupe za izradu Strategije prema mladima Grada Visoko. 

Prema Zakonu o mladima FBiH strategija prema mladima jeste dokument institucija vlasti sa programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Strategija je lokalni dokument i imenovana radna grupa je odgovorna za izradu teksta Strategija, a Institut će im u tom procesu pružiti konsultantsku podršku. Strategija se radi uz finansijsku podršku World Vision BiH.

Sastanku su pristustvovali koordinatorica izrade Strategije Amra Omerbegović, predsjednici i članovi radnih. Radne grupe su iz oblasti rada, zapošljavanja i preduzetništa mladih, obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, aktivizma, kulture i sporta, te oblasti socijalne brige mladih.

IMG 3372

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *