Studenti moraju imati praktično znanje prije izlaska na tržište rada

Mladi nakon sticanja diplome visokoobrazovnih ustanova nemaju dovoljno praktičnog znanja koje bi povezeli sa teoretskim, zaključeno je tokom okruglog stola „ Komunikacija između tržišta i visokog obrazovanja – uloga medija“ koji je 31. marta 2016. godine  održan u Sarajevu.

Kako je istaknuto tokom rasprave, poslodavci prilikom zapošljavanja uglavnom traže osobe sa radnim iskustvom, što predstavlja otežavajuću okolnost za mlade kojima tokom školovanja nedostaje praktične nastave. Jedna od glavnih tema bila je uspostavljanje veza između obrazovnih institucija i poslodavaca, kako bi mladi po završetku studija bili spremni za tržište rada.

Prema mišljenju učesnika okruglog stola, veliki nedostatak predstavlja i loš sistem upisnih kvota, pa se tako iz godine u godinu bh. društvo suočava sa problemom suficita pojedinih zanimanja.

„Nastavni programi moraju se uskladiti s tržištem rada. Ne možemo dozvoliti da obrazujemo mlade za strana tržišta, jer to nije perspektiva bh. društva. Nama trebaju obrazovani i osbosobljeni mladi koji će ovo društvo graditi i činiti ga boljim“- poručila je Belma Gijo iz Instituta za razvoj mladih KULT, jedna od učesnica okruglog stola.

Okrugli sto organizovala je asocijacija Akademac, koja za cilj ima unapređenje visokog obrazovanja i okuplja 60 utjecajnih pojedinaca iz sfere visokog obrazovanja, biznisa i političkog i društvenog života.

Asocijacija Akademac  će se u narednom periodu zalagati za uspostavljanje posebnog tijela pri svakom fakultetu, koje će se baviti povezivanjem poslodavaca i fakulteta, kako bi se intenzivnije radilo na uspostavljanju prakse.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...