Mladi za mlade – Stvaranje vrijednosti za buduće naraštaje uz praktičan rad

Učenici Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo, prethodnih dana radili su na popločavanju platoa ispred Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA na Ilidži.

Učenici su radove izvodili u okviru projekta “Svi u Spajalicu” koji za cilj ima srednjoškolcima osigurati praktičnu nastavu, ali ih potaknuti i na društveno-odgovorni aktivizam među mladima.

„Ovo mi je mnogo značilo, jer u školi nemamo dovoljno praktične nastave. Naučila sam mnogo, upoznala učenike iz druge škole, ali mi je posebno drago što smo imali priliku učiniti nešto korisno za društvo. Plato, na čijem smo popločavanju mi radili, koristit će djeca koja dolaze na radionice u Obrazovno-razonodni centar Spajalica što je, uz praktičan rad, najveća vrijednost za mene.“ istakla  je Samra Halvadžija, učenica Srednjoškolskog centra Hadžići.

Prema posljednjem istraživanju o mladima koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, veliki broj srednjoškolaca, uglavnom iz strukovnih škola, smatra da im nedostaje praktične nastave.

„Podaci su bili signal da je neophodno učiniti nešto za mlade, pa smo odlučili pokrenuti projekat „Svi u Spajalicu“. Tako smo na jednom mjestu okupili 20-tak učenika građevinskih škola i pružili im priliku da steknu iskustva iz praktičnog rada. S obzirom na odlične rezultate ovog projekta, nadamo se da će i ostale strukovne škole osmisliti slične projekte saradnje, te na taj način povećati broj sati praktičnog rada“ – poručila je Vesna Filipović, voditeljica Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA.

Prije početka praktične nastave učenici su pohađali teorijske radionice na kojima su obrađivali teme koje nisu bliske njihovoj struci. Tako su naučili šta znači timski rad, kako mirnim putem riješiti konflikt, te kako raditi na jačanju samopouzdanja.

Cilj projekta „Svi u SPAJALICU“, koji je pokrenuo Institut ra razvoj mladih KULT, jeste pružiti praktično iskustvo učenicima građevinskih škola, osigurati im dodatnu edukaciju, te ih potaknuti na društveno-odgovorni aktivizam među mladima.

spajalica radovi 2

spajalica radovi 3

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...