Uskoro raspisivanje Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a

Predstavnici/ce Instituta za razvoj mladih KULT sastali su se sa gosp. Amirom Zukićem, ministrom razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH, te gosp. Zdravkom Čerovićem, pomoćnikom ministra.

Tema sastanka bila je unapređenje kriterija projekata za mlade, žene i novoosnovane biznise u okviru Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a, kojeg Ministarstvo redovno raspisuje na godišnjem nivou, te izdvaja značajna novčana sredstva za pomoć i podršku privredi.

Uskoro se očekuje raspisivanje Javnog poziva za 2016. godinu, a Institut za razvoj mladih KULT pružit će ministarstvu tehničku, savjetodavnu i koordinacionu podršku u procesu inforimisanja mladih, žena, te osoba sa novoosnovanim biznisima, prvenstveno  o načinima prijave na poziv.

Predstavnici/ce Instituta predstavili su ministru i inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost u BiH. Kako su istakli, zagovaranje izmjena zakona vrši se u okviru sveobuhvatne inicijative „Poslovni prostor BH“, a koja je usmjerena na unapređenje poslovnog ambijenta u kojem djeluju mladi, ali i svi ostali privrednici i vlasnici malih i srednjih preduzeća.

Tema razgovora bio je i tok implementacije Uredbe o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja Vlade FBiH, gdje je ministarstvo uključeno kao relevantan akter. Institut za razvoj mladih KULT znažno je podržao ovu uredbu, kako bi bila što dostupnija mladim i poduzetnicima.

Institut za razvoj mladih KULT otvorio je i dijalog  o pitanjima kreiranja i donošenja Zakona o poticanju zapošljavanja FBiH koji bi stvorio dugoročne preduslove za veću zaposlenost mladih.

sastanak FMOO2

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...