Volontiraj.ba prvi servis za korporativno volontiranje u BiH

Za razliku od volontiranja, vrlo rijetko se susrećemo s korporativnim volontiranjem, samo iz razloga jer ove pozitivne priče često ostanu neispričane. Iako u BiH postoje primjeri korporativnog volontiranja, zbog nepostojanja sistemske podrške u razvoju ovog oblika volontiranja i promocije dobrih praksi preduzeća ponekad nisu ni svjesna vlastitog doprinosa razvoju svoje zajednice. Zbog toga je Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo online platformu volontiraj.ba za sistemsku podršku i promociju korporativnog volontiranja.

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali. Na ovaj način preduzeća iskazuju društvenu odgovornost i bolje upoznaju okruženje u kojem posluju. 

Platforma volontiraj.ba omogućava udruženjima da predstave aktuelne projekte u kojima im je potrebna pomoć korporativnih volontera, a preduzeća u skladu sa svojim znanjima i mogućnostima će im moći pružiti podršku i na taj način iskazati svoju društvenu odgovornost i brigu za zajednicu. Registracija je besplatna i za udruženja i za preduzeća.

„Korporativnim volontiranjem preduzeća poklanjaju radne sate svojih uposlenika za opće dobro, istovremeno dajući priliku uposlenicima da direktno pomažu onima kojima je to potrebno što će svakog uposlenika sigurno učiniti ponosnim na sebe i preduzeće u kojem radi. Na taj način doprinosimo razvoju preduzeća i poslovanja, dodatno jačamo svoj brend, doprinosimo razvoju zajednice i omogućavamo zaposlenicima da svoje znanje i vještine poklone onima kojima su potrebni. Aktivnosti korporativnog volontiranja mogu biti sjajna prilika za razvoj timskih odnosa bilo kojeg preduzeća“, izjavila je Šeherzada Halimić, voditeljica inicijative.

Platforma volontiraj.ba kreirana je u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i uz podršku Evropske Unije. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...