Usvojen Nacrt Strategije prema mladima Općine Ilijaš

Općina Ilijaš nastavlja prepoznavati potrebe i probleme mladih, te raditi na usvajanju politika i programa koji pomažu mladima. Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvojen je Nacrt Strategije prema mladima sa akcionim planom za period 2023-2028. godina.

Nacrt Strategije prema mladima je rezultat saradnje Instituta za razvoj mladih KULT sa Općinom Ilijaš, Službom za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš, koordinacionim tijelom i radnim grupama koji su dali svoj doprinos u izradi nacrta strateškog dokumenta prema mladima. Podršku ovim aktivnostima pružilo je i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ilijaš usvajanje nacrta slika u tekst 1

Dokument nudi sistemski pristup mladima i u fokus stavlja potrebe mladih kroz nekoliko ključnih oblasti (obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita, socijalna briga, aktivizam, sigurnost…). Također, dokument uz akcione planove pruža mogućnost mladima da ostvare svoja prava kroz bolje institucionalne mehanizme.

Strategijom se predviđa unaprjeđivanje sistema podrške srednjeg obrazovanja, poticanje stimulativno poslovnog ambijenta za mlade, osiguranje socijalne sigurnosti za mlade, uspostava programa sa mjerama prevencije unutar sistema zdravstvene zaštite, bolja promocija kulturnog i sportskog sadržaja prema mladima, kao i povećanje edukacije i informiranosti mladih o različitim oblicima nasilja na području Općine Ilijaš.

Ilijaš slika u tekst 1

Usvajanjem novog strateškog dokumenta prema mladima, Općina Ilijaš osigurava sistemsku brigu o mladima i pokazuje posvećenost mladima s ciljem unaprjeđenja njihovog položaja u ovoj lokalnoj zajednici. 

Prethodno je provedeno istraživanje na osnovu kojeg je urađena analiza potreba i problema mladih u Općini Ilijaš.

Institut će i u narednom periodu nastaviti saradnju sa Općinom Ilijaš koja se pokazala kao lokalna zajednica koja brine o mladima i koja redovno provodi programe i mjere usmjerene ka poboljšanju života mladih na ovom prostoru.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *