Uspostavljen UMID online centar u Sarajevu

U sklopu inicijative UMID online potpisan je danas ugovor o dodjeli granta između Instituta za razvoj mladih KULT i Udruženja mladih Nautilus iz Sarajeva. Institut za razvoj mladih KULT javnim pozivom pozvao je omladinske organizacije iz cijele BiH da apliciraju i tako postanu jedan od četiri regionalna online UMiD centra u BiH. Jasmin Bešić, izvrši direktor Instituta za razvoj mladih KULT istakao je da je sretan jer se na javni poziv Instituta odazvalo mnogo omladinskih organizacija i udruženja, te dodao da su izabrani oni najbolji.

„Ova podrška koju pružamo omladinskim organizacijama je ustvari u cilju širenja mreže saradnje nevladinih organizacija u zemlji. Obuka u UMID online centrima podrazumjevat će tehničku, administrativnu ali i savjetodavnu podršku mladima“ – dodao je Bešić.

Na podršci se zahvalio predsjednik Udruženja mladih Nautilus Milan Todorović koji je izrazio nadu da će obuci UMID (Uči, misli, djeluj) prisustvovati veliki broj mladih i da će, nakon obuke, velikih broj njih iskoristiti stečeno znanje i vještine i zaposliti se. Na podršci se zahvalio i organizaciji SOS Dječija sela BiH, koja je pokrenula inicijativu o formiranju Udruženja mladih „Nautilus“, te im pružila logističku i organizacijsku podršku.

UMID Sarajevo 2

Amir Omanović, direktor organizacije SOS Dječija sela BiH istakao je da SOS Dječija sela rade u 133 zemlje svijeta, ali da jedino u našoj zemlji, postoji nevladina omladinska organizacija. Udruženju Nautilus obećao je svu potrebnu podršku i zahvalio se Institutu za razvoj mladih KULT. Udruženje “Nautilus” djeluje od oktobru 2014. godine, a usmjereno je na unapređenje položaja mladih u društvu bez obzira na spol, religiju, nacionalnost, obrazovanje itd. Primarni cilj je aktiviranje i educiranje što više mladih iz lokalnih zajednica, kao i rad na jačanju društvene odgovornosti mladih kroz saradnju sa javnim ustanovama, nevladinim organizacijama koje promoviraju rad sa mladima, te drugim ustanovama koje se bave pitanjima mladih: prosvjeta, zdravstvo, kultura i umjetnost, te sportska udruženja. Podrška Instituta „KULT“ značajno će podržati mlade koji se okupljaju oko Udruženja „Nautilus“.

Osim u Sarajevu, online UMID centar otvoren je u Jablanici, a priprema se otvaranje centara i u Srebrenici i Velikoj Kladuši.

UMID Sarajevo 3

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...