Uspjeh i pozitivne priče mladih iz lokalnih zajednica u BiH moraju biti često u javnosti!

Kako pratiti dodijeljene projekte mladih u lokalnim zajednicama, te voditi računa o učinku i promociji dodijeljenih projekata i aktivnosti koje lokalne vlasti rade za i sa mladima, teme su kojima se posebno moraju baviti službenici za mlade. Praćenje ili monitoring projekata je jedan od ključnih elemenata upravljanja programima i politika koje za mlade donose i provode lokalne uprave. Uloga službenika za mlade je da razumiju kako voditi programe za mlade koji se susreću sa izazovima, ali i one u kojima se sve odvija uspješno i po planu. Tek kada poznaju principe monitoringa službenici za mlade mogu govoriti o učinkovitim programima prema mladima, te iste unapređivati i kvalitetno voditi.

Saradnja i uključivanje mladih u donošenje odluka u lokalnoj zajednici zasnovano na europskim principima i vrijednostima, te zasnovano na dokumentima koje je BiH ratificirala, od velike su važnosti za svakodnevni rad službenika za mlade u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu da je BiH tranzicijska zemlja, te da je nedavno dobila i nove preporuke u procesu EU integracija posebno je važno da službenici i službenice za mlade poznaju europske povelje i druge dokumente koji se odnose na mlade, te prepoznaju njihovu primjenu u svom radu sa omladinskim organizacijama i mladima. Jedan dio ovih dokumenata, kao npr. Evropska povelja o učešću mladih u životu na općinskom i regionalnom nivou je posebno važna za rad službenika.

Kroz ovu obuku naučila sam koliko je važno da u jednoj zajednici postoji i radi osoba zadužena za rad s mladima. Značajno je razumjeti na koji način djelovati, motivirati i podržati mlade ka poboljšanju njihovog položaja, te koliko je važno podržavati njihove inicijative i ideje. Kao vrlo značajan dio obuke navela bih upoznavanje kvalitetnih ljudi, razmjenu iskustava i odličnu saradnju koja će se zasigurno nastaviti i nakon završetka ove obuke – izjavljuje Suzana Rađenović iz Opštine Novi Grad.

Suzana R

Prilikom provedbe učinkovitih programa za mlade, lokalne uprave moraju posebno voditi računa na koji način predstavljaju ove programe mladima, ali i kako prezentiraju učinke programa javnosti. Koliko je važno poznavati društvene mreže, osnovne principe rada s medijima, te kako u javnosti predstaviti učinkovitu potrošnju javnog novca važno je i za službenike za mlade kako bi kvalitetno unutar institucije promovirali lokalne projekte i aktivnosti mladih, te adekvatno promovirali sve aktivnosti koje rade za mlade i sa mladima u javnosti.

Upravo o ovim temama se govorilo na petom modulu Osnovne obuke službenika za mlade u BiH. Kroz modul obuke službenici za mlade su učili osnovne tehnike i metode saradnje sa medijima i razmatrali na koji način javnost može biti bolje upoznata sa uspjesima mladih u njihovoj lokalnoj zajednici.

OSM M5 rad u grupi 2

Ova obuka za mene kao službenika za pitanja mladih znači mnogo. Prvenstveno mi je pomogla da uspostavim i unaprijedim već postojeću saradnju sa mladima iz moje lokalne zajednice. Tokom proteklih pet modula koliko je obuka trajala, stekla sam nova znanja i vještine koje će mi pomoći da mlade uputim, da im ukažem na to koliko je važna sama politika za mlade i uključivanje mladih u odlučivanje, izradu strategije, implementaciju projekata i svega onoga što je važno za pitanja i bolji položaj mladih. Ja kao neko ko dolazi iz male lokalne zajednice, ali ne manje važne za društvo, izuzetno sam ponosna što sam bila dio ove profesionalno i nadasve kvalitetno održane obuke. Rijetke su prilike gdje na jednom mjestu možemo sresti stručne ljude iz raznih lokalnih zajednica, razmijeniti iskustva, usvojiti nova znanja i steći nove vještine i nova prava i iskrena prijateljstva, a upravo takvu priliku i zadovoljstvo nam je omogućio Institut za razvoj mladih KULT i na tome sam im neizmjerno zahvalna –  kaže Jelena Ninković iz Opštine Han Pijesak.

OSM M5 rad u grupi

Ovogodišnju obuku službenika za mlade pohađa 19 službenika iz cijele BiH. Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji se održavaju u periodu od maja do decembra 2022. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Osnovna obuka službenika za mlade provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...