UMiD za nastavno i stručno osoblje srednjih škola: Priča koja ne ostavlja ravnodušnim

Treći modul “Uči, Misli i Djeluj!” (UMiD) obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola u BiH nastavak je inspirirajuće avanture u koju se početkom juna upustilo 24 motiviranih profesionalaca koji se bave obrazovanjem u Bosni i Hercegovini.

Tokom trećeg modula UMiD-a za nastavno i stručno osoblje srednjih škola sjajna ekipa polaznika je produbila svoje razumijevanje servisnog učenja i uspješno donijela zajedničku definiciju ovog koncepta. Kroz interaktivne sesije, timski rad, i uz podršku naših partnera iz Centra za obrazovne inicijative Step by step, polaznicima je približeno jasnije prepoznavanje različitih pristupa servisnom učenju, elemenata i standarda servisnog učenja, ali i povezivanje ovih elemenata sa njihovim vlastitim kurikulumima.

„Kompletna obuka mi je izuzetno korisna, ali moram priznati da mi je ovaj treći modul bio najzanimljiviji zbog mnoštva različitih aktivnosti i činjenice da je timski rad bio u osnovi svake od njih. Na ovaj način smo se svi dodatno povezali, razmijenili iskustva, učili jedni sa drugima i jedni od drugih. Sa sobom u Ilijaš nosim vrijedna nova saznanja i iskustva koja ću moći primijeniti, kako u učionici, tako i izvan nje. To će biti moj način da, zajedno sa svojim učenicima, budem promjena koju želim vidjeti u zajednici i svijetu“ – podijelila je svoje utiske Almedina Numić, nastavnica engleskog jezika u Srednjoškolskom centru Nedžad Ibrišimović u Ilijašu.

Svi dosadašnji moduli u okviru obuke doprinijeli su konkrenom planiranju servisnog učenja i osnažili polaznike da nove metode primijene u svojim nastavnim praksama, doprinoseći tako razvoju zajednice i općem dobru.

„Cjelokupan UMiD put za mene je bio jedno oplemenjujuće i nadahnjujuće iskustvo. Obogaćena novim saznanjima, poznanstvima – usuđujem se reći i prijateljstvima i iskustvima, u svoju učionicu se vraćam raspoložena da zajedno sa svojim učenicima krenem u nove pohode na znanje i pozitivne promjene u zajednici u kojoj živimo i odrastamo. Zahvalna sam Institutu za razvoj mladih KULT za ovu priliku i radujem se svakoj novoj saradnji sa ljudima koji su me, svako na svoj način, inspirisali svojom energijom i svojim promišljanjima“ – rekla je Nedžla Krnjić, profesorica engleskog jezika u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu.

Kako je u BiH kafa, kava ili kahva uvijek dobar povod da se razgovara o različitim temama, polaznici su imali priliku družiti se sa generalnim direktorom Instituta, Jasminom Bešićem.

„Posebno inspirativna mi je bila Kafa sa… Jasminom Bešićem na kojoj smo imali priliku razgovarati o njegovoj perspektivi roditelja i dugogodišnjeg člana Vijeća roditelja, profesora po vokaciji, ali i vizionara koji, svjestan važnosti formalnog i neformalnog obrazovanja, svoj rad i rad svog tima temelji na podršci mladima i karikama koje su dio tog procesa, uključujući i obrazovanje. Treći modul obuke je u potpunosti eliminisao svaku moju predrasudu i skepticizam koji je obilovao morem pitanja –  da li sam ja na pravom mjestu, da li je ovo za mene, da li će mi koristiti, hoću li nešto primijeniti u svom radu, hoće li moj rad u učionici biti raznovrsniji, obogaćen novim metodama, pristupom… Bez imalo namjere da laskam, ova obuka je imala vrlo kvalitetne predavače i koordinatore, ali i pažljivo odabranu grupu polaznika. Grupu motivisanih ljudi koji svakodnevno ulaze u učionicu, osluškuju potrebe obrazovanja i mladih, a kojima su ova znanja i iskustva neprocjenjiv alat. Da zaključi, UMiD je jedna sjajna priča koja me nijednog trenutka nije ostavila ravnodušnom, nego me svakog trenutka činila srećnom i zahvalnom što sam dio nje.“ – istakla je Sanela Stanković, profesorica srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru Mihajlo Pupin u Derventi.

Program obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola nastao je iz potrebe za podrškom nastavnicima u razvoju kompetencija potrebnih za planiranje i provedbu iskustvenog učenja, te bolje povezivanje unutar obrazovne zajednice. Nastavnička profesija je ključna za oblikovanje budućnosti mladih ljudi, i kroz ovaj program obuke, postaju agenti promjena koji će podržati razvoj svojih učenika i zajednica u kojima rade.

Iako je UMiD obuka za nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini trećim modulom završena, ovo nikako ne znači da je kraj.

U narednom periodu Institut za razvoj mladih KULT će zajedno s ovom izvanrednom grupom profesionalaca, kroz program lokalnih građanskih inicijativa otvoriti vrata novim mogućnostima i nadama za bolje obrazovanje u Bosni i Hercegovini. Praktičnom primjenom stečenog znanja u učionicama, ali i izvan učionica, u zajednicama nastavnici će imati priliku da donesu inovacije i pozitivne promjene u obrazovnom sistemu, a njihova dosadašnja motivacija i predanost učenju će sasvim sigurno značajno utjecati na stvaranje boljeg okruženja za mlade generacije.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...