U susret Narandžastom danu – o nasilju ne šutimo!

Institut za razvoj mladih KULT organizirao je događaj “U susret Narandžastom danu” s ciljem dodjeljivanja simboličnih nagrada pobjednicima konkursa za najbolje likovne i literarne radove o temi “O nasilju se ne šuti!”

Danas smo proslavili,  ne samo umjetnost i književnost, već i snagu mladih, snagu kreativnosti i snagu zajedništva.

Poziv za dostavljanje likovnih i literarnih radova o temi: “O nasilju se ne šuti!“ bio je prilika za učenike osnovnih i srednjih škola u BiH koji razmišljaju o društveno korisnim promjenama i načinima kako kroz određeni vid umjetnosti i vlastito promišljanje doprinijeti rješavanju problema nasilja nad ženama i djevojčicama i na taj način biti pokretači pozitivnih promjena.

“Dok se okupljamo kako bismo nagradili kreativne napore učenika, mi ne slavimo samo njihovu umjetničku nadarenost, već slavimo njihovu hrabrost. Ovi mladi ljudi podsjećaju nas da više ne možemo biti pasivni promatrači. Moramo biti aktivni sudionici u promjeni koju želimo vidjeti u svijetu”, navela je Ajka Rovčanin, izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT.

“Naše društvo treba biti svjesno da nažalost u našoj državi ima sve više nasilja i ukoliko to budemo samo nijemo posmatrali, nećemo poboljšati ništa. Zato sam ja odlučila poslati svoj literarni rad i na taj način dati svoj doprinos”, rekla je dobitnica nagrade Hana Vuga, učenica OŠ “Husein Ef. Đozo” Goražde.

Ovo druženje i okupljanje upotpunio je i kratki video koji su posjetitelji imali priliku pogledati, a koji je snimio učenik Prve osnovne škole Ilidža, Armin Kovačević. Video prikazuje, nažalost, vrlo tmurnu sliku bosanskohercegovačkog društva kada je o ovoj temi riječ. Armin je odlučio progovoriti kroz ovaj video i izraziti svoju kreativnost, hrabrost i želju da aktivno sudjeluje u kreiranju bolje budućnosti za sve nas.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Kroz različite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu kao i o načinima prijave i prevencije nasilja te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Događaj “U susret Narandžastom danu” bio je prilika da zajedno podignemo svijest o važnosti suprotstavljanja svim oblicima nasilja.

Nastojimo promovirati korake koje činimo, kako bi naša zajednica bila sigurnije mjesto za sve nas.

Institut za razvoj mladih KULT još jednom se zahvaljuje svim učesnicima!

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...