Tea Pucar, mlada Šveđanka na stažiranju u Institutu

Tea Pucar je dvadesetčetverogodišnjakinja iz Štokholma, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Tea je diplomirala antropologiju na Upsala univerzitetu u Švedskoj, a njena tema završnog rada bila je „Utjecaj jezika na mlade u Gradu Mostaru“. Tea je za potrebe svog rada istraživala kako mladi u Mostaru upotrebom određenog jezika jačaju i dokazuju svoj kolektivni identitet.

Tea ima bogato iskustvo u radu na projektima koji se bave pitanjima manjina, demokratije i održivog razvoja. Tokom prošle godine radila je šestomjesečnu praksu kao projektna koordinatorica u Amnesty International Sweeden.

U želji da stekne nova znanja i približi se kulturi zemlje iz koje vodi porijeklo Tea je odlučila doći u Sarajevo i provesti tri mjeseca kao stažistkinja u Institutu za razvoj mladih KULT. Kaže da je za Institut saznala sasvim slučajno surfajući internetom i tražeći organizaciju u BiH u kojoj bi mogla stažirati.

Tokom stažiranja Tea učestvuje u razvoju postojećih kurikuluma i njihovoj primjeni u radu sa grupama mladih koji su polaznici/e Institutovih obuka. Kroz interaktivni rad ima priliku usvajati nova znanja o organizacijama civilnog društva koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Njeno prethodno iskustvo i znanje daje doprinos razvoju internih procedura i pravilnika koji će poboljšati pristup međunarodnim volonterima. Tea svaki svoj trenutak troši na učenje i lični razvoj, te vrlo rado svoje znanje dijeli sa drugima, organizuje radionice na engleskom i švedskom jeziku sa volonterima.

 

 

 „U potrazi za organizacijom u kojoj bih mogla stažirati i učiti o sistemu u Bosni i Hercegovini naišla sam na Institut za razvoj mladih KULT. Bila sam zaista oduševljena, posebno zbog Institutovog stava da su mladi nosioci demokratskih promjena u društvu. Moje prethodno iskustvo u međunarodnim projektima mi je pokazalo koliki je značaj uvezivanja i dobre saradnje institucija vlasti sa pojedincima i  organizacijama civilnog društva. Mišljenja sam da poseban akcenat treba biti na osnaživanju građana da preuzmu inicijativu. Upravo zbog toga sam izabrala da kontaktiram Institut za razvoj mladih KULT. Tokom tromjesečnog stažiranja cilj mi je istražiti postojanje i provođenje politika prema mladima, omladinski aktivizam i legislative o mladima koje postoje u Bosni i Hercegovini, a zatim napraviti poređenje sa Švedskom“, izjavila je Tea i dodala da je stažirajući u Institutu uspjela naučiti ponešto novo o radu Kraljevine Švedske na ovim prostorima.

IMG 2682 1

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...