Omladinski radnici spremniji za zagovaračke inicijative

Na četvrtom modulu Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima obrađivali smo dvije teme: organizacijsko upravljanje i javno zagovaranje. U toku ovog modula polaznici/e imali su učili o stabilnosti organizacija, podjeli poslova i odgovornosti unutar organizacija, a na praktičnim primjerima obrađivali su teoriju promjene, te upravljanje vremenom i planiranje aktivnosti.

„U protekla dva dana imali smo priliku analizirati i propitivati postojeće stanje u organizacijama u kojima radimo, približiti se zakonskim okvirima kroz koje djelujemo, ali i raditi na ličnoj organizaciji i učiti o alatima koji će nam to olakšati. Razmjena iskustava sa terena bila je veoma korisna, jer smo radu pristupili otvoreno i bili smo spremni prepoznati faktore koji nas koče, te kreirati potencijalna rješenja. Sa ovog modula definitivno nosim mnogo korisnih savjeta, spremna i motivirana se vraćam u svoju organizaciju“, rekla je Samra Ribić predsjednica Vijeća mladih Grada Srebrenika.

U drugom dijelu modula, u okviru teme zagovaranja polaznici/e iz 13 lokalanih zajednica su kroz interaktivan rad i iskustveno učenje saznali više o definiranju i prezentiranju specifičnih problema i vizija rješenja, te kreiranju javno-zagovaračkih kampanja u skladu sa problemima i potrebama zajednica iz kojih dolaze.

„Obrađivanje teme javnog zagovaranja nama, omladinskim radnicima, veoma je značajno kako bismo u budućnosti kvalitetno i sveobuhvatno radili na poboljšanju položaja mladih. Mnogo smo naučili o mehanizmima, alatima i metodama pokretanja zagovaračkih inicijativa“, istakla je Jelena Brkić iz Fondacije Schuler Helfen Leben.

Četvrti, završni modul Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima održan je od 13. do 16. 11. 2019. godine u Obrazovno – razonodnom centru za mlade Spajalica u Ilidži.

Obuka za stručne saradnike/ce za rad s mladima sastoji se iz četiri dijela, praktičnog rada i testiranja. Teme koje se obrađuju tokom obuke su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu s mladima.

Stručni saradnici/e za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici/e) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi. Uloga stručnog saradnika/ce je sa podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici/e za rad s mladima rade i na razvoju zajednica u kojima djeluju.

IMG 0203

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...