Slikarska radionica povodom Narandžastog dana inspirisana djelom Mice Todorović

Jeste li čuli za Micu Todorović? Znate li da je ona jedna od najznačajnijih bh. likovnih umjetnica, jedna od prvih profesora u tek osnovanoj Školi za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, te prva žena u BiH koja je postala redovan član Akademije nauka BiH? Dobitnica je nagrada i priznanja kao što su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, nagrada ZAVNOBiH-a, 27-julska nagrada BiH i Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, te je jedna od žena čije su biografije i ilustracije korištene u knjizi #ŽeneBiH. Knjiga okuplja biografije i ilustracije više od 50 žena koje su u BiH razbijale stereotipe, unaprjeđivale ženska prava i zalagale se za emancipaciju.

Mica Todorović i njena umjetnička djela bila su inspiracija i tokom jučerašnje slikarske radionice koja je organizirana u Koncept radnji Kutcha povodom obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana, dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Radionica je okupila novinare i novinarke iz različitih televizijskih kuća, web – portala i nevladinih organizacija, koji su, ne samo saznali dosad nepoznate informacije o Mici i njenom umjetničkom stvaralaštvu, nego se uz boju, kist i platno okušali u slikarstvu.

Održana radionica bila je odlična prilika za druženje i povezivanje s drugim kolegama i kolegicama iz svijeta novinarstva, a istovremeno i šansa da se pošalje poruka da su u našoj državi živjele i žive izvanredne žene o čijim dostignućima i uspjesima trebamo obrazovati i učiti sve nas, a posebno generacije koje dolaze, i koje nam trebaju biti inspiracija, čime god se bavili.

Kampanja glavnog sekretara Ujedinjenih naroda UNiTE do 2030. za okončanje nasilja nad ženama (UNiTE kampanja) proglasila je svaki 25. u mjesecu kao Narandžasti dan s ciljem podizanja svijesti i poduzimanja mjera za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Kao svijetla i optimistična boja, narandžasta predstavlja budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama. Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao dan podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijesti o načinima i značaju prijave nasilja te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu.

Uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave