Saradnjom do boljih prilika za mlade u Kantonu Sarajevo

Institut za razvoj mladih KULT i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo održali su sastanak na kojem se razgovaralo o daljem razvoju politika prema mladima. Kako je na ovom sastanku i istaknuto, važno je kreirati programe i aktivnosti od interesa za mlade.

Strategija prema mladima je u pripremi i Ministarstvo u različitim fazama uključuje mlade, predstavnike omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima kao i općine, da bi ovaj dokument u što većoj mjeri odgovorio na potrebe mladih. Institut će podržati aktivnosti Ministarstva i staviti svoje kapacitete na raspolaganje kako bi u narednom periodu svjedočili provedbi programa koji budu prepoznati kroz izradu Strategije, ali i u drugim aktivnostima koje Ministarstvo prepoznaje. Posebno je istaknuta važnost uključivanja službenika za mlade sa područja Kantona Sarajevo koji vrlo aktivno rade u svim općinama i kreiraju bolju svakodnevnicu za mlade.

Institut već 20 godina podržava institucije vlasti u razvoju i provedbi politika prema mladima te će nastaviti saradnju i sa ovim Ministarstvom kako bi osigurali uspjeh inicijativa poput Sarajevo Evropska prijestolnica mladih te unaprijedili položaj mladih u različitim oblastima poput obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene brige, ali i mobilnosti mladih, kulture i sporta. Spremnost Ministarstva na saradnju i otvorenost govori o opredijeljenosti ove institucije da se pobrine za različite izazove koje mladi prepoznaju.

Svi kantoni, općine i gradovi te entiteti i Brčko distrikt BiH su obavezni da kreiraju i provede strategije prema mladima, a Kanton Sarajevo trenutno radi na izradi drugog strateškog dokumenta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Razumjeti položaj i potrebe mladih je korak do boljih politika prema mladima!

Institut za razvoj mladih KULT sa partnerima, Federalnim ministarstvom kulture i sporta...

Strategije prema mladima

Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva...