Pridruži se inicijativi #JaNePodržavam

Svaka druga žena starija od 15 godina u Bosni i Hercegovini doživjela je nekih oblik nasilja, pokazalo je istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini i OSCE-a. Ovaj podatak jasno daje do znanja da bi cjelokupno društvo, bez izuzetaka, moralo dati svoj doprinos u ovoj borbi. Veliki broj slučajeva nasilja ostane nezabilježen, jer djevojčice i žene iz različitih kulturoloških razloga, straha, ekonomske ovisnosti i stigme, ne prijavljuju nasilje.

Odlukom generalnog sekretara UN-a, svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Dan posvećen borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, podiže svijest o važnosti sprečavanja nasilja, ali i jasno poručuje da se svi moramo uključiti u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprečavanje i adekvatno prijavljivanje slučajeva nasilja.

Institut za razvoj mladih KULT vas poziva da se pridružite inicijativi #JaNePodržavam i snimkom nastavite niz razloga radi kojih nasilje nad ženama i djevojčicama mora biti zaustavljeno. Na taj način, zajedno ćemo poslati poruku podrške i ohrabrenja svim ženama i djevojčicama žrtvama nasilja, te istaći važnost rješavanja ovog problema.

KAKO UČESTVOVATI U INICIJATIVI #JaNePodržavam?

Vašu podršku žrtvama nasilja možete dati tako što ćete od 25.03.2023. do 07.04.2023. snimiti Reel u kojem dajete do znanja zašto ne podržavate nasilje nad ženama i djevojčicama, a potom ga podijeliti na vašim društvenim mrežama uz hashtag #JaNePodržavam.

Kako su to uradile naše kolege, možete pogledati OVDJE.

Vaše učešće u inicijativi možete prijaviti putem maila: razija.zukanovic@kultbih.org

Svaka druga žena starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja. Manje od 20% žena u Bosni i Hercegovini usudi se potražiti bilo kakvu pomoć. Stanite uz njih i poručite im da nisu same!

I ne zaboravite – upravo ovakve inicijative mogu žrtvu ohrabriti da izađe iz nasilja i promijeniti joj život. Zato, obilježimo zajedno kraj mjeseca marta i početak aprila!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...