Pridruži se inicijativi Ja #NosimNarandžasto za…

Svaka druga žena starija od 15 godina u Bosni i Hercegovini doživjela je nekih oblik nasilja, pokazalo je istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini i OSCE-a. U prvih sedam mjeseci 2020. godine, broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50%, a broj poziva na SOS linije za 47%.

Ovi podaci jasno pokazuju da je borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama daleko od gotove, te da cjelokupno društvo, bez izuzetaka, mora dati svoj doprinos u borbi. Veliki broj slučajeva nasilja ostane nezabilježen – djevojčice i žene iz različitih kulturoloških razloga, straha, ekonomske ovisnosti i stigme ne prijavljuju nasilje.

 Odlukom generalnog sekretara UN-a svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Naranžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Dan posvećen borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, podiže svijest o važnosti sprečavanja nasilja, ali isto tako jasno poručuje da se svi moramo uključiti u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje slučajeva nasilja.

U mjesecu januaru Institut za razvoj mladih KULT vas poziva da se pridružite inicijativi Ja #NosimNarandžasto za… povodom obilježavanja Narandžastog dana, kako bi se poslala jasna poruka podrške i ohrabrenja svim ženama i djevojčicama žrtvama nasilja, te istakla važnost rješavanja ovog problema.

KAKO UČESTVOVATI U INICIJATIVI?

Za početak, vašu podršku žrtvama nasilja možete dati tako što ćete 24. ili 25. januara nositi odjevni predmet ili modni dodatak (šal, kapa, nakit i sl.) narandžaste boje, fotografisati se u svom uobičajnom radnom okruženju, a potom fotografije podijeliti na vašoj web-stranici ili društvenim mrežama sa naslovom Ja #NosimNarandžasto za…

 

Svaka druga žena starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Manje od 20% žena u Bosni i Hercegovini usudi se potražiti bilo kakvu pomoć. Stanite uz njih i poručite im da nisu same!

I ne zaboravite – upravo ovakve inicijative mogu žrtvu ohrabriti da izađe iz nasilja i promijeniti joj život.

Vaše učešće u inicijativi možete prijaviti na linku:https://s.mladi.org/JaNosimNarandzasto. Detaljne upute kao i prateći promotivni materijal bit će dostavljeni svim učesnicima putem e-maila nakon njihove potvrde učešća.

KAKO PRIJAVITI NASILJE?

Ukoliko si žrtva bilo kakvog oblika nasilja ili poznaješ nekoga ko jeste, a plašiš se za svoju ili sigurnost tvojih bližnjih – ne brini, nasilje možeš prijaviti anonimno:

  • Policiji pozivom na broj telefona 122
  • Pozivom na besplatne SOS telefone 1265 (FBiH) i 1264 (RS)
  • Lično u najbližoj policijskoj stanici, Centru za socijalni rad ili nevladinoj organizaciji koja nudi pomoć, pravnu i psihosocijalnu podršku i utočište ženama žrtvama nasilja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...